Brev RMH 15 marts 1889 til Wolfhagen.

Tyge Rothe, 1834- 1887, dansk gartner.
Lærer Lars Vilhelm Lindholm, født 1857.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev er Malling-Hansens egen kopi af det officielle brev til hans nærmeste chef i ministeriet, etatsråd Wolfhagen og temaet er døvstummeinstituttets have. Haven var meget vigtig for forstanderen; den havde en vigtig pædagogisk funktion i og med at eleverne lærte at dyrke jorden for egen avl; haven var også en vigtig faktor for at fremme elevernes sundhed – de fik frisk luft, motion og sol, når de arbejdede udendørs, og Rasmus Malling-Hansen var meget bevidst om, hvor vigtige disse faktorer var for børnenes helbred. Endelig var haven jo også et sted hvor hele personalet, samt forstanderens egen store familie, kunne nyde af roen og skønheden i en velpasset have. Der var en afdeling for køkkenhaven og andre dele var for blomster, buske og træer.

 

45/1889[1]                     15/3 89.

 

            I flere Aar  fungerede afdøde Slotsgartner Rothe[2] som Tilsynshavende og raadgivende ved Arbejderne i der herværende Kgl. Døvst. Inst. Have, og erholdt herfor et Honorar af 100 Kr: om Aaret. Ifølge aflagt Regnskab for 1887-88 indbetaltes dette Honorar til ham og has efterladte for hele nævnte Finantsaar.

 

            Den nuværende Havedyrkningslærer, Syvende-Lærer her ved Institutet, L.V. Lindholm, har siden 1. April været Havedyrkningslærer med et aarligt Honorar af 300 Kr:  -  Han har i c. 4½ Aar arbeidet under Slotsgartner Rothes Tilsyn og denne har altid udtalt sig om ham med den største Anerkjendelse af hans Havekundskaber og hans Dygtighed som Leder og Lærer ved Arbejderne i Haven.  -  Som en Følge deraf har jeg ikke anset det for nødvendigt at andrage paa, at der efter Slotsgartner Rothes Død ansattes et nyt Over------?/ ved Havearbejderne her. Da hertil kommer, at den nuværende Havedyrkningslærers Løn  er temmelig lille i Forhold til hans Arbejder, og da tillige disse ville tiltage betydeligt ved at Institutets Have i Henhold til de høje Ministeriums Skrivelse af 31 Maj 1888 nu har faaet et Tillæg ⅕ Td. Land Kjøkkenhave, tillader jeg mig at ansøge om, at de omtalte 100 Kr:, der hidtil ere blevne udbetalte af Institutets Udgifter – Conto 9  ”Extra-Udgifter”, maatte for indeværende Finantsaaret 1888-89 udbetales som Tillægs-Honorar til Havedyrkningslærer Lindholm, samt at dette Tillægshonorar  indtil videre tilstaas ham.  -  Ved indeværende Vakancie i Posten som Havedyrkningslærer vil det vistnok være vigtigst at have disse Penge til Disposition til Lønning af et Over-----?/; medens jeg i Henhold til det foran fremsatte ikke kan anse et saadant for fornødent, saalænge Hr. Lindholm fungerer som Havedyrkningslærer.

 

                                    R.M.H.

 

Till Direktøren

 


[1] JMC: RMHs diariennummer.

[2] JMC: Tyge Rothe, 13 september 1834- 19 oktober 1887, dansk gartner af meget stor betydning i sin samtid. Rothe bestod gartnereksamen i 1853 og arbejdede derefter i Botanisk Have i fire år. Han søgte og fik offentlig støtte til en udenlandsrejse og arbejdede og studerede et år ved den botaniske have i Berlin, rejste derefter i Tyskland, Østrig, Schweiz, Italien og kom til Paris, hvor han blev ansat i den botaniske have ved Luxembourgslottet. I 1859 rejste han over Belgien tilbage til Danmark.  Samme år blev han ansat som assistent ved den kongelige Veterinær- og Landbohøjskoles Haver. Rothe fungerede også som manuduktør for højskolens elever og holdt forelæsninger for eleverne ved Rosenborg Gartnerlæreranstalt. I 1867 blev han udnævnt til slotsgartner på Rosenborg og forblev i denne stilling indtil sin død. Foruden at være en dygtig og efterspurgt foredragsholder og underviser, var Rothe også en sjældent dygtig administrator. Han nåede desuden at publicere en mængde afhandlinger i forskellige tidsskrifter samt i 1885-86: ”Grundlag for Vejledning i Plantedrivning”. Sammen med brygger J.C. Jacobsen udgav han i 1879 en ”Beskrivelse af Væxthusene i Universitets botaniske Have” (Kilde: dansk Wikipedia).


Lindholm er også med på dette bildet av lærerne ved Døvstummeinstituttet, fotografert kort tid etter RMHs død. Bak fra høyre: Malling-Hansens svigersønn Fritz August Bech, seminarist N. Thomsen, ansatt 1889, seminarist H. M. Hansen Rosbjerg, ansatt 1889 og Lars Vilhelm Lindholm. Til vestre for Lassen sitter P. Petersen and O. C. Jensen, og til høyre den døvstumme læreren Nyegaard. Foto: Døvehistorisk Selskab.

Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.