1889.05.02 fra Malling-Hansen til Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.


Dette er et håndskrevet brev, fundet i Rigsarkivets samlinger i en mappe med Wolfhagens dokumenter. Man skal forstå Malling-Hansens brev mod baggrund af at han var kommissionens sekretær og drivende kraft, hvad angik arbejdets organisering og formuleringen af rapporten. Trods sit svigtende helbred tyder alting på, at Malling-Hansen tog dette ansvar meget alvorligt, og slutrapportens klare sprog og disposition er et klart vidnesbyrd om, at han lykkedes udmærket med sin opgave. Kommissionsrapporten blev præsenteret i oktober 1889. Den findes i sin helhed på vor side under afsnittet ”Educational Reformer”.

 

Jr. 3 Mai 1889.
N.70.[1]

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.

 

Den 2. Maj 1889.

 

            Tillad mig, beder jeg, at komme med en Henstilling til Deres Højvelbaarenhed angaaende de nærmest forestående Møder i Commissionen for Døvstumme- og Aandssvagesagen.

 

            Da det jo vistnok er meget ønskeligt, at Commissionen faar sine Forslag angaaende Døvstumme-Sagen færdige senest i Juli Maaned til Indgivelse til Ministeriet, tillader jeg mig at henstille, om det ikke vilde være muligt at afholde det fornødne Antal Møder til Tilendebringelse af denne Part af Opgaven i 3 eller flere Dage umiddelbart efter hverandre – og da vel helst i Slutningen af denne Maaned, for at der for de to Commissionsmedlemmer, der ikke bo i Kjøbenhavn[2], kan blive den maaske nødvendige Tid til Ordningen af det Fornødne i Anledning af et flere Dages Ophold i Kjøbenhavn.  -  Der vil dernæst behøves vistnok mindst halvanden Maaned til Udarbejdelse af de endelige Forslag og Motioner[3] til Ministeriet og Udarbejdelsernes Vedtagelse i afsluttende Commissions-Møder.

 

                                               Allerærbødigst
                                               R. Malling-Hansen.

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db: og Dbm.
Formand i Commissionen for Døvst: og Aandssv: Sagen.

 


[1] JMC: Wolfhagens kancellis journalbetegnelse.

[2] JMC: En af disse udenbys medlemmer var Malling-Hansens gode ven og kollega, Georg Jørgensen, som var forstander for det kgl Døvstummeinstitut i Fredericia.

[3] JMC: ’Motion’ betyder i denne forbindelse: lovforslag som fremsættes i folketinget.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.