RMH note 18 nov 1889 til Lassen.

Vi har ikke så veldig mange bilder av inventaret i forstanderboligen. Dette bildet har jeg fått av Jan William Rasmussen i Døvehistoriske Selskab og det er tatt hjemme hos RMHs barnebarn Zara Odder, født Bech. Bildet viser RMHs egen kommode. Copyright: Døvehistorisk Selskab.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og utfyllende kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

JMC: Denne korte, håndskrevne note er ikke underskrevet, men der er ingen tvivl om, at det er Malling-Hansens håndskrift. Inspektør H.J. Lassen blev ansat som skriver af RMH i 1881, dvs sekretær og assistent til forstanderen. Fra 1884 var hans titel inspektør, men først fra den 1 april 1887 fik han den officielle ministerielle udnævnelse til inspektør.

 

SA: I vår tid, er det blitt mer og mer uakseptabelt å blande rollene mellom private og offentlige oppgaver, slik RMH åpenbart gjør i dette brevet, når han ber Lassen om å ta en kikk på hans kones kjøkkenbord. Men på den tiden ble sikkert forstanderens privatbolig ansett som en del av Instituttet, og det falt seg ganske naturlig å be inspektøren om å sørge for at skader på inventaret ble utbedret. I land som ikke er like utviklet som de nordiske, ser man gjerne at det fremdeles stilles krav til offentlig ansatte om å ordne private forhold for sine overordnede, men hos oss i Norge/Danmark er slike ting blitt helt uakseptabelt. Men RMHs brev til Lassen, må ses i lys av den tidens sedvane, og ville neppe oppfattes som upassende av noen.

 

To ord i noten har jeg ikke kunnet tyde.

 

 

457/1889[1]                   18/11  1889.

 

                        Hr. Inspektør Lassen!

 

Jeg vil komme min Hustru i Forkjøbet og bede Dem om, at De en Gang ved
Leilighed vilde bese hendes Kjøkkenbord[2], som der skal være noget i Vejen med, og om De vilde prøve Institutets Rulle[3], som der skal være noget i Vejen med. Det skal nok være et /-----------/ /-----------/, at den blev afløst af en Maskinrulle[4].

 

 

 

 


[1] JMC: RMHs diarienr, skrevet af ham med rød pen. SA: Jeg er ikke like sikker som vår kjære president på at det er RMH som egenhendig har påført disse opplysningene med farget blyant. Det ligner etter min mening ikke på RMHs håndskrift. Jeg heller mot at påskriften er gjort av den som skulle arkivere dokumentet. Muligens Hans Jensen Lassen, eller en annen.

[2] JMC: Ordet er understreget med rød pen.

[3] JMC: Ordet er understreget med rød pen.

[4] JMC: En stor institution som Døvstummeinstituttet havde naturligvis sin egen rulle, også kendt dengang under navnet ’manglekasse’, en indretning med valser og stokke til glatning af vasketøj, særlig sengetøj. Den ældre udgave var en trækrulle, som skulle betjenes med håndkraft og af flere personer som samarbejdede. Den afløstes af maskinrullen, som havde håndsving og tandhjul og kunne betjenes af een person. Endnu senere kom en elektrisk rulle. (Dansk Wikipedia).


Bilde av en såkalt "manglekasse" som stammer fra Norge, sannsynligvis laget en gang mellom 1903 og 1925 i følge Wikipedia.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.