1889.11.22 fra RMH til Wolfhagen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev findes i Rigsarkivets mappe med dokumenter fra Kultusministeriet, sager angående ombygning, grunde og udflytningsplaner vedrørende det kgl. Døvstummeinstitut i København.


Kart over Døvstummeinstituttet med tilhørende tomt. Kartet er satt sammen av to deler, og de stemmer ikke 100 % overens.

DET KONGELIGE

DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN. Ø.

 

22. November 1889

 

             Højvelbaarne

 

             Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Dannebroge.

 

    Det bedes velvilligst undskyldt, at jeg ikke endnu har kunnet komme til Hr: Kammerherren i Anledning af Magistratens Skrivelse om Gjennemførelse af Lipkes-Gade[1]. Jeg mangler nemlig endnu en Del Oplysninger angaaende Sagen, men vil forhaabentlig erholde dem i de nærmeste Dage.

 

    Fra Blinde-Institutet mangler jeg ogsaa nogle begjærede Oplysninger; men saa meget kan jeg dog allerede oplyse, at dersom Institutet her skal opføre en Annex-Bygning i sin Have, og Blinde-Institutet tillige skal opføre en Asylbygning i Haven her, saa vil den resterende Døvstumme-Instituts Have blive mindre end Blinde-Institutets. Men at bortgive i den Grad af sit eget vilde dog vist ikke være rigtigt. Institutet har allerede fire Gange afgivet Arealer til Blinde-Institutet, og derved bør det dog vistnok blive, især da Døvstumme-Institutet, hver Gang det bortgiver noget af sin Fæste-Grund, derved formindsker den Kapital, som det kan gjøre Regning paa, naar det en gang i Tiden bliver kjøbt ud af Fæstet.    

 

                     Allerærbødigst

 

                     R. Malling-Hansen.

 


[1] JMC: Lipkesgade er beliggende lige nord for Døvstummeinstituttet. I denne periode besluttede Københavns Magistrat at forlænge Lipkesgade noget, hvilket fik til følge, at den sydlige ende af gaden blev forlænget (i en smallere udgave) og i den proces skar et hjørne af Døvstummeinstituttets have.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.