1890.02.19 fra RMH til Georg Jørgensen.

Skomakermester Ole Jørgensen f 1830. Foto: DKB.
Forstander Georg Jørgensen, 1838-1890.
Inspektør Hans Lassen Ketting, 1849-19011.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne håndskrevne brevkladde findes i Rigsarkivet. Den er delvis meget svær at læse, og hvor jeg ikke har kunnet tyde et ord, har jeg markeret det med ...

Brevet viser en markant side af Malling-Hansens personlighed; han skyede at stå i centrum for opmærksomhed og for hyldninger, og her var han ude i god tid for at forhindre at blive fejret i anledning af hans 25-årsjubilæum som forstander. Der var faktisk, på initiativ af nogle døvstumme tidligere elever, blevet igangsat en indsamling til en jubilæumsgave, men såvidt vi ved satte Malling-Hansens bestemte attitude en stopper for, at dette initiativ blev realiseret.

 

-----

 

     19/2 1890.

 

     Kj: Ven!       Forst. Jørgensen Fredericia[1]

 

     Ved en Samtale med Skom: Ole Jørgensen[2] idag har jeg faaet at vide, at der tilskyndes fra de Døvst: Side at give mig en Gave i Anledning af at det ...  ... ... 25 Aar siden jeg blev Forst. her. –

 

     Alt Jubilæums-Væsen er mig af mange Grunde modbydeligt, og kun dette. Jeg har derfor forhindret, at der sker nogetsomhelst i denne Anledning baade fra de Døvst. Side og fra Kolleger her; lige indtil blot Lykønskninger er Jubilæumsvæsenet (Personens) mig kun væmmeligt. – Jeg skriver Dig dette til for det Tilfældes Skyld, at Du skulde have isinde at vill være med til, eller foranledige til Jubilæums-Gaver eller lignende. Jeg vil absolut inte modtage og Du maa venligst sørge for at jeg har Fred ...  for Lykønskninger.

 

                        Æ.h.

 

                            RMH.

 

              Lignende til Inspect:

 

              Lassen her.

 

                            RMH.

 


[1] JMC: Tilføjet af RMH med blå pen.

[2] JMC: Den døvstumme Ole Jørgensen arbejdede på instituttet som lærer i skomagerhåndværket i en meget lang periode: fra 1 oktober 1854 til 21 januar 1907.


Ole Jørgensen hadde en enestående posisjon i Døvemiljøet i Danmark, og blir regnet som initiativtageren og grunnleggeren av Døveforeningen af 1866, der også Malling-Hansen spilte en rolle i en periode, i likhet med alle de store pedagogene innen døvstummeundervisningen. Jørgensen sitter ved bordet, i midten foran på bildet.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.