Skrivelse 24 feb 1890 fra Ministeriet ang Vejle byråd.

Kontorchef Andreas Frederik Asmussen, 1840-1914. Foto: DKB.
Fuldmægtig Johannes Emil Timm, født 1849, død efter 1925. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Baggrunden til denne skrivelse er i korthed: I september 1888 nedsatte ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet en kommission med opgaven at fremlægge planer og foreslå foranstaltninger for undervisningen af de forskellige kategorier af døvstumme børn samt mentalt eftersatte børn. Malling-Hansen havde den krævende rolle af sekretær og primus motor i kommissionen. Allerede et år senere fremlagde kommissionen sin rapport, og anbefalingerne førte til et lovforslag som blev diskuteret i Rigsdagen den 23 november 1889. Rigsdagen nedsatte et udvalg som præsenterede sin betænkning den 21 marts 1890. Et af kommissionens anbefalinger var at der skulle oprettes et nybygget institut for uegentlige døvstumme børn, og at dette skulle placeres i Nyborg eller i Vejle. Ved behandlingen i Folketinget den 25 marts 1890 bestemte politikerne at Nyborg skulle vælges. Landstingets behandling den 28 marts bekræftede og stadfæstede denne beslutning. Kongen undertegnede den nye lov den 4 april 1890.

 

MINISTERIET
        
FOR
KIRKE- OG UNDERVISNINGSVÆSENET
Kjøbenhavn, den 24de Februar 1890

 

            Da det af et fra Undervisningsministeriet hertil oversendt Andragende fra Vejle Byraad om Tilladelse til uden Vederlag at afstaa en Grund til Opførelse af et Institut for uegentlige Døvstumme fremgaar at Byraadet til Overdragelsen vil knytte det Vilkaar, at dersom Grunden i Tidernes Løb ikke længere skulde blive benyttet til dette Øiemed, Kommunen da er berettiget til at kræve Grunden tilbagekjøbet uden Vederlag, skulde Ministeriet tjenstligt anmode Hr. Kammerherren, som Formand for den af Ministeriet under 15de September 1888 nedsatte Kommission angaaende Døvstumme og Aandssvagesagen, om behageligst at ville meddele det, om Byraadet under sine Forhandlinger med Kommissionen om den nævnte Grund-Afstaaelse har taget noget saadant Forbehold, samt om at tilstille det da af Byraadet afgivne skriftlige Forklaringer[1] denne Sag vedrørende.

 

                                    P.M.V.[2]

 

                                    A. Asmussen[3]/J.Timm[4]

 

Til
Hr. Kammerherre Wolfhagen
Storkors af Dannebrog og Dannebrogsmand.

 

 


[1] JMC: Understreget med rød pen, sandsynligvis af RMH.

[2] JMC: På Ministeriets Vegne.

[3] JMC: Kontorchef Andreas Frederik Asmussen, 1840-1914.

[4] JMC: Fuldmægtig Johannes Emil Timm, født 1849, død efter 1925.


Tegning av det nye døvstummeinstituttet fra kommisjonsrapporten der RMH var sekretær og drivende kraft. Instituttet skulle plasseres enten i Vejle eller i Nyborg.
Og slik ble instituttet seende ut etter at det var bygget i Nyborg.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.