Brev RMH 25 feb 1890 til Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør for døvstummeinstituttene i København og Fredericia. Foto: DKB.
Malling-Hansens andre hustru, Anna f. Steenstrup, 1842-1897. Fot: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev indledes med en bemærkning om et dokument, som Malling-Hansen åbenbart skal sende til et livsforsikringsselskab, men fortsætter så med at besvare den forespørgsel som Wolfhagen havde fået dagen forinden fra Ministeriet og som omhandlede Vejle Byråds eventuelle krav i relation til at en byggegrund, som ministeriet ville kunne anvende til et ny døvstummeinstitut. Se dette brev i brevsamlingen!

 

DET KONGELIGE
DØVSTUMME-INSTITUT
I KJØBENHAVN.Ø.
25/2  1890.

 

                        Deres Højvelbaarenhed!

 

            Jeg opdager nu, at to af Tallene i mit Andragende til Livsforsikrings-Anstalten[1] ere fejlagtige; jeg beder derfor om, at Andragendet med Bilag måtte blive givet mig tilbage med Budet.

 

            Tillad mig at udtale angaaende Vejle Byraads nye Fordring, at denne vistnok ganske simpelt kan mødes med et afgjort Nej, samt med et Forlangende om en Erklæring hurtigst muligt fra Byraadet, om det vil afstaae Jorden uden Betingelser eller ej. Vis[2] ikke, vil det jo være let at faa den fornødne Jord og passende Beliggenhed m.m. t. Ex. i Kolding, Horsens, Aarhus m.fl. Steder.

 

            Da Loven angaaende Fredericia-Institutet indkom, blev det overladt til Ministeren at vælge en passende Plads, naar han blot fik Jorden gratis; det blev altsaa ikke bara bestemt i Loven, at Institutet skulle ligge i Fredericia.  Skulde Bestemmelsen af en ny Plads ikke kunne afgives i Løbet af en 8-14 Dage, da vil dette saaledes næppe kunne forhindre at vedkommende Byggelov udkommer.

 

                        Allerærbødigst

 

                        R. Malling-Hansen.

 

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkorset og
Db. og Dm. p.p.

 

 


[1] JMC: Statsanstalten for Livsforsikring var en dansk livsforsikringsanstalt, oprettet af staten. Anstalten blev privatiseret 1990 og solgt til den daværende forsikringskoncern Baltica og omdøbt til Danica i 1991. På Malling-Hansens tid havde embedsmænd i statens tjeneste pligt til at tegne lovbefalet enkeforsørgelsesforsikring, og denne pligt gjaldt indtil 1919.

[2] JMC: Der står faktisk ’Vis’ og ikke ’Hvis’, såsom det ellers stavedes på den tid og stadig staves.


En plantegning utført av Malling-Hansen for instituttet i Nyborg.
Den gamle Nyborg-skolen står fremdeles, og brukes i våre dager som voksenopplæringssenter. RMH-Selskabet avholdt sin generalforsamling i disse lokalene i 2014. Foto: Jørgen Malling Christensen
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.