1890.02.27 fra RMH til Christian Keller.

Christian Keller, 1858-1934, læge og søn af Johan Keller.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne håndskrevne brevkladde findes i Rigsarkivet. Modtageren, Christian Keller (1858-1934)var læge og søn af Johan Keller. Da Johan Keller døde pludseligt i maj 1884, overtog CK ledelsen af de ”Kellerske Aandssvageanstalter” og forblev i denne position helt frem til 1932, dvs som forestander og overlæge. CK var i 1888-89 medlem af den statslige kommission som afgav betænkning om foranstaltninger med hensyn til forsorgen for ”døvstumme og aandssvage” – en kommission hvor Malling-Hansen var sekretær og primus motor, godt assisteret af Georg Jørgensen.

 

I 1899 forestod CK flytningen af de Kellerske anstalter til Brejning ved Vejle samt oprettelsen af en filial på Livø i Limfjorden. I 1923 oprettede Christian Keller internatet på Sprogø for udviklingshæmmede, såkaldte ”seksuelt løsagtige kvinder”. Under påvirkning af amerikansk eugenik tog CK intiativ til Loven om adgang til sterilisation (1929), Europas første racehygiejnske lov[1].

 

-----

 

         27/2 90.

 

         Hr. Læge Chr. Keller.

 

     I en saa vigtig Sag som vort Døvstumme-Væsens Omordning bør der jo Intetsomhelst forsømmes, der vil kunne give ...(JMC?) til Fremhjælp.

 

     Jeg vil meget anbefale, at De gjorde Forsøg paa at faa den af Dem til ”Politiken” indsendte Artikel[2] optaget snarest. Det retteste vil formentlig være, at De henvendte Dem personlig til Redaktionen. En mundtlig Henvendelse har ofte en ganske anden Fremgang end en blot Skriftlig.

 

                        Deres ærb.

 

                            RMH.

 


[1] JMC: Kilderne til de biografiske oplysninger er Dansk Biografisk Leksikon og Den Store Danske Encyklopædi.

[2] JMC: Det lykkedes åbenbart ikke for CK at få artiklen publiceret i Politiken eller i andre danske aviser; jeg har gennemsøgt aviserne i de elektroniske udgaver på Det kgl. Bibliotek for hele perioden fra 1 februar til 31 december 1890 og fandt kun en enkelt artikel – et læserbrev – fra CKs hånd, og den omhandlede ikke døvstummevæsenet men udelukkende den del af virksomheden som han betegnede som ”Åndssvageforsorgen”. Der er selvfølgelig den mulighed, at CK fik artiklen optaget i et tidsskrift.


De Kellerske Anstalter i Vejle. Foto fra internett.
Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.