1890.03.01 fra Harald Holm til RMH.

Harald Holm, 1848-1903, politiker, cand. theol. Foto: DKB.
C. Hostrup, 1818-1892, forfatter. prest. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Det drejer sig om et håndskrevet originalbrev, fundet på Rigsarkivet. Håndskriften er smuk og letlæselig. Ortografien er speciel på den måde at brevskriveren bruger vort moderne ’å’ i stedet for ’aa’ – og han staver ikke substantiver med versaler! Det er første gang jeg ser det i breve fra denne tidsperiode. Jeg gætter på, at han er blevet påvirket af sine kontakter med svenske – måske også norske – kredse til at vælge sådanne moderne skrivemåder; fra 1871 til 1882 var han nemlig korrespondent til forskellige norske og svenske aviser. Rigsdagsmand Emil Larsenius Harald Holm, 1848-1903, var cand.theol., statsrevisor, og folketingsmand i perioden 1876 til 1903. Han havde mange jern i ilden: 1878-83 medredaktør af Dansk Folketidende, og i 1878 medstifter af Københavns Højskoleforening[1], hvis formand han blev. I 1887 oprettede han Højskolehjemmet i Helgolandsgade. 

 

 

-----

 

                                      Rigsdagen

 

                                      1-3-90.

 

         Hr. Pastor Malling-Hansen!

 

     Lærer Laursen bragte mig for nogen tid siden den glædelige efterretning, at De havde lovet ham at holde et foredrag om tegnsproget i ”Københavns Højskoleforening” lørdagsaften d. 8de marts kl.8. Som formand i den nævnte forening tillader jeg mig nu – næst efter at bringe Dem min bedste tak for Deres velvilje – at forespørge, om vi altså tør vente Dem på lørdag i næste uge (d 8/3). Foredraget holdes i foreningens lokale, Helgolandsgade 14,i, og der begyndes gerne kl.8 ¼.

 

      Hvis det er Dem muligt at svare pr. Omgående[2], vil jeg være Dem dobbelt taknemmelig. Min adresse er også Helgolandsgade 14, i.

 

                   Deres ærbødige

 

                   Harald Holm

 

                   Folkethingsmand

 


[1] JMC: Den københavnske Højskoleforening blev dannet af en kreds med præst og digter J. C. Hostrup og folketingsmand Harald Holm i spidsen. De ville skabe et mødested for gamle højskoleelever. Den dannelsesrejse der blev startet med et højskoleophold skulle fortsætte i foreningen. Efter en periode i Helgolandsgade flyttede foreningen til større lokaler i egen bygning på Svanholmsvej.

[2] JMC: Malling-Hansen svarede omgående med brev dagen efter! Se dette!


Annonse i Danebrog fra 7. juni 1893, innsatt av Danmarks Højskoleforening. Annonsen er funnet på internett.
Helgolandgade 14, slik det ser ut i dag.
Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen,