1890.07.04 fra Hærens Officersskole til RMH.

Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander og prest, fotografert for aller siste gang i 1890. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette brev er fundet på Rigsarkivet i en mappe med Rasmus Malling-Hansens dokumenter. Det viser, at Malling-Hansen var kendt for sin erfaring og ekspertise med at behandle stammere. Han lærte teknikken af den tyske speciallæge Rudolf Denhardt, 1845-1908, og behandlede voksne og børn for denne lidelse i perioden fra efteråret 1873. At dømme ud fra hans annoncer i dagbladene angående disse helbredelseskurser, kan vi dokumentere, at Malling-Hansen arbejdede med virksomheden i ca 6-7 år. Derefter tyder meget på, at han ikke længere havde tid eller kræfter til at fortsætte, og vi ved at for eksempel Johan Keller arrangerede sådanne behandlingskurser. Også andre lærere fra de Kellerske anstalter deltog i denne behandlingsform, blandt andre den person, Malling-Hansen nævner – Oscar Møller.

 

ELEVSKOLEN[1].                           Nr. 268.

Frederiksberg Slot, den 4de Juli 1890

 

         Høivelbaarne

         Herr Pastor Malling Hansen R.af D. pp.

 

    Da der ved Skolen findes en Elev, som lider af Stammefeil i saa høi Grad, at han ikke vil kunne gjøre Fyldest som Militair, hvis han ikke bliver helbredet, tillader man sig at anmode Herr Pastoren, som særlig sagkyndig paa dette Omraade, om, til foreløbig Underretning for Skolen at oplyse, om der findes Kursus til Helbredelse af Stammende, særlig i Sommerferien, samt eventuelt om Prisen paa et saadant Kursus. –

 

                        C. Wagner[2]

 

JMC: Nederst på brevet har Malling-Hansen skrevet følgende kladde som svar:

 

     I Anledning af Spørgsmaalet om Undervisning af en Stammende tillader jeg mig at henvise til Hr. Skolebestyrer O. Møller[3], Dosseringen 24, Kbhn N., som i flere Aar med Held har taget sig af Stammende; paa Institutet har de i flere Aar ikke været afholdt noget Kursus for saadanne.

 

                   Ærbødigst

 

                        R.M-H.

 

 


[1] JMC: Frederiksberg Slot blev opført i 1699-1703 af Frederik 4. som kongefamiliens sommerresidens. Det blev anvendt af kongefamilien frem til 1868, da slottet blev overdraget til Hærens Officersskole. Skolen uddanner officerere til den danske hær, og denne virksomhed fortsætter i de gamle bygninger den dag i dag. I perioden 1885-1896 var oberst F. P. A. Vilhelm Tobiesen chef for skolen.

[2] JMC: Jeg er usikker på brevskriverens navn men tolker det som ’Wagner’.

[3] JMC: Oscar Møller var oprindelig lærer ved de Kellerske Anstalter. Senere specialiserede han sig i behandlingen af stammere og brugte Denhardts metode. Den danske talepædagog Bering Liisberg, som var den første forstander for det i 1898 oprettede ”Statens Institut for Talelidende” publicerede i 1923 en artikel med titlen ”Den historiske Udvikling for Oprettelsen af Statens Institut for Talelidende”, i hvilken han skriver følgende om Oscar Møller: ”For de Kellerske Anstalter, der ved Andragende til Kultusministeriet havde faaet Kjendskab til Methoden, fik Behandlingen mere blivende Betydning, idet den kom til Anvendelse overfor de aandssvage Alumner, som efterhaanden vare inddragne under disse Anstalters Forsorg. Det er derfor ogsaa fra Lærerpersonalet ved de Kellerske Anstalter, at den Mand, Hr. Oscar Møller, er udgaaet, der som den eneste i Landet har gjort Behandlingen af Stammende og andre Talelidelser til sin Livsopgave.”


Annonse for stammekurs i regi av Rasmus Malling-Hansens og inspektør Lassen.
Annonse for Kellers anstalter som viste at også de arrangerte kurser for stammere i regi av inspektør Oscar Møller.
Rudolf Denhardt, 1845-1908, tysk læge, som grundlagde en psykoterapeutisk behandlingsmetode for stammere arrangerte kurser i Danmark.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.