Niels Bache, 1841-1895, dansk skolemann og forfatter, her fotografert i 1879. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Dette brevet er todelt: Første del er en meddelelse fra Niels Bache i arrangementskomiteen for det store nordiske skolemøtet i København, høsten 1890, som gir RMH beskjed om at hans fordrag er flyttet til tirsdag 5. august [1].

 

Andre del er RMHs svar, der han forteller at han ikke vil være i stand til å holde foredraget den dagen, da han vil være opptatt hele dagen før med Jonstrup jubileet [2], som han er formann for, og han er ennå ikke fullt restituert av sin langvarige sykdom.

 

Verdt å merke seg er den enorme kontrasten mellom Niels Baches nydelige skjønnskrift og RMHs nesten uleselige "kråketær". Det kan jo skyldes at det RMH har skrevet rett på Baches brev kun er en kladd og at det endelige svaret er skrevet i et egent brev.

 

 

 

Kbhvn 30/6, (rettet med fargeblyant til 30/7 og tilføyet 1890.

 

 

Herved tillader jeg mig at meddele Dem, at Komiteen, efter at man af forskjellige Grunde er bleven nødsaget til at foretage en Del Ændringer i det oprindelige program, nu definitivt har ansat Deres Foredrag til Tirsdag den 5te August Kl 12.

 

 

(Industriforeningens Foredragssal)

 

 

 

                                                                                  Ærbødigst

 

                                                                                Niels Bache [3]

 

 

Hr. Forstander Malling-Hansen

 

 

 

 

 

 

Hr Skoledirek. B.

 

 

Det var en højst ulykkelig Forandring. Jeg vilde nødigt miste mit Foredrag, og – rent ud sagt – Lærerne bør for de Døvst. Skyld heller ikke miste det; men det er mig umuligt at holde det paa Tirsdagen. – Jeg er endnu langt fra helt rask efter min langv. Sygdom, vil om Mandagen være optaget fra Morgen til Aften med Jonstrup Jubilæet, som jeg er Formand for og har i den  Anled. Fuldt op at gøre den dag til sen Tid. Saa dagen efter, om Tirsdagen holde Foredrag, tør jeg ikke byrde mine Kræfter, tilmed, da jeg har givet Repetenten[4] nogle dage.

 

 

 

 

Fotnoter:

 

 

[1] SA: Det ble ikke noe av den planlagte flyttingen av RMHs foredrag. Han holdt sitt foredrag fredag 8. august fra Kl. 12-14 i Nationals teatersal. Vi har en større artikkel om dette foredraget på vår webside - se menylinjen: ”Lectures by Malling-Hansen”.

 

[2] SA: RMH hadde en meget fremtredende posisjon under Jonstrup jubileet, som ble arrangert den 4. august, og holdt bl. a. jubileumstalen, som ble gjengitt i flere danske aviser. Talen kan leses på websiden under tittelen: ”First among equals. The Jonstrup anniversary 1890".

 

[3] SA: Om Niels Bache står det følgende i Dansk Biografisk Lexikon:

Bache, Niels, 1841-95, historisk Forfatter og Skoledirektør i Kjøbenhavn. B. fødtes 22. Maj 1841 i Roskilde, hvor hans Fader, Niels B., var Kjøbmand, Søn af ovfr. nævnte Lars B. Den opvakte Dreng kom i Metropolitanskolen, hvorfra han dimitteredes 1859. Han havde allerede fra sit 16. Aar maattet give Undervisning for at subsistere, og denne Gjerning fortsattes samtidig med, at han studerede Historie og Lovkyndighed. 1865 underkastede han sig latinsk juridisk Examen. 1872 blev han Lærer i Historie og Geografi ved Søofficersskolen. Han oversatte Arnds «Tyve Aars Historie» (2 Bind, 1871) og Lanfreys « Napoleon I’s Historie» (5 Bind, 1872-77), skrev Oversigten over Tidsrummet 1855-66 i den franske Oversættelse af Allens Danmarkshistorie, var Medarbejder af «Nord. Conversationslexikon», 2. Udg., og «Forlagsbureauets Haandlexikon». Kort efter at han var bleven juridisk Kandidat, begyndte han Udgivelsen af en stor populær Nordens Historie med Illustrationer; 1. Udgave fuldendtes 1875, 2. Udgave, som den første i 5 store Bind, 1887. Det er et paa udstrakt Læsning grundet Arbejde i en jævn, rolig og klar Form. -- 1886 blev B. Direktør for de private Skoler i Kjøbenhavn. 25. Jan. 1879 ægtede han Marie Hornemann, Datter af Dr. med. E. H. Han døde 9. Nov. 1895.

[4] SA: Dette ordet, eller disse to ordene er ekstremt vanskelige å tyde. Mitt beste gjett er at det står Repetenten. Det er et gammelt dansk ord, og den nøyaktige betydningen kan leses her:

http://ordnet.dk/ods/opslag?id=527825

Kort sagt så er en Repetent en eldre student som følger en forelesning for senere å kunne gjengi den i en annen forsamling, f. eks. for andre studenter.