1890.09.04 fra Holger Mygind til RMH.

Holger Peter Theodor Mygind, 1855-1928, lege, Foto: DKB.
En noe eldre utgave av Holger Mygind. Foto fra internett.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Det handler om et håndskrevet originalbrev fra den kendte danske læge Holger Mygind, fundet i Rigsarkivets arkivalier fra Rasmus Malling-Hansen. Holger Mygind, 1855-1928, dansk læge, var specialist i øre-, næse-, halssygdomme. Mygind var en af ansøgerne til tjenesten som læge ved det kgl Døvstummeinstitut i København, da prof Lehmann døde i september 1890. Udover sin lægegerning var han meget aktiv som forsker, publicist og underviser. Mygind var medudgiver og medarbejder ved flere engelske medicinske tidsskrifter indenfor hans specialområde. Desuden fordybede han sig i undersøgelser af døvstumme og udgav i 1893 ”Døvstumme særlig i Danmark”. Fra 1885 til 1905 var han læge ved ”Arbejdshjemmet for døvstumme Piger” i København. Fra 1897 chef for ontologisk klinik på Garnisons Sygehus, og fra 1898 på Københavsn Kommunehospital i samme funktion. Formand for Dansk otolaryngologisk Selskab 1907-09 og 1915-17. Mygind tog initiativ til oprettelsen af Statens Institut for Talelidende og var instituttets læge 1898-1905[1].

 

- - - - -

 

                                 49 Kanslergade
                                 Kjøbenhavn

 

                                 4-9-90

 

Højtærede Hr. Pastor Malling-Hansen!

 

     Tak for Deres venlige Brev af 2 i f.M., hvilket jeg først besvarer nu, da jeg ikke har faaet det i Hænde før ved min Hjemkomst for nogle Dage siden.

 

     Jeg tillader mig hermed at tilbagesende med Tak det laante kort med Statistiken fra 1850. Jeg har benyttet det til Udarbejdelsen af et Kort, jeg foreviste paa Lægekongressen[2] i Berlin samme en Kopi af det  Medicinske Selskab i Kjøbenhavn foreviste. Begge disse følge med, hvis Institutet skulde ønske at ejen dem, ere de til Tjeneste.

 

     Haabende at Hr. Pastoren nu har fuldstændig genvundet Deres Helbred forbliver jeg

 

                        Deres ærbødigste hengivne

 

                            Holger Mygind.

 

8/9 1890.

 

Hjerteligst Tak for de tilsendte 2 kort, som Inst.
tager imod med Glæde og Tak.

 

                        RMH.

 


[1] JMC: Kilderne er Dansk Biografisk Lexikon; Wikipedia; og Den Store Danske.

[2] JMC: Rasmus Malling-Hansen deltog ikke i denne kongres. Det faktum, at Mygind var dansk delegat til kongressen er i sig selv et vidnesbyrd om hans status i den danske medicinske kreds.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.