1890.09.08 Danish

Christian Barnholdt, september 2006: Dette er det sidste brev Rasmus Malling-Hansen skrev - i hånden få dage hans død den 27 september 1890. RMHs håndskrift er ikke nem at læse (onde tunger siger, at det var derfor, han var nødt til at opfinde en skrivemaskine, så folk kunne læse hans breve), men jeg har en vis øvelse fra tydningen af den 20 sider lange, håndskrevne patentansøgning fra 1870.

   

 

 

 

 

     DET KONGELIGE

DØVSTUMME-INSTITUT

 

      I KJØBENHAVN Ø.

 

     Den 8. Sept. 1890

 

 

                        Kjære gode Broder !

 

 

 

          Hjerteligst Tak for dit kjære Brev og Lykønskninger. Min fødselsdag gik meget fornøjeligt med Undtagelse af, at jeg om Aftenen fik et alvorligt Tilfælde af Brystkramper, vistnok fordi jeg ikke have været fornuftig  med min Diæt, hverken den Dag, eller de to foregaaende, da Hustruen og jeg var ude hos Kapers1 i Taarbæk, hvor vi forøvrigt havde det aldeles dejligt. Den næste dag var jeg dog kvik igjen. Bech og Hustruen2 vare allerede tilbage her i Slutningen af forrige Maaned;  de synes at være henrykte og at passe godt sammen.  Det dejlige Høstvejr i nu 9 Dage maa være til uhyre Velsignelse; til Lykke med, at du nu tidligt kan blive færdig med din Høst og med, at den endelig en Gang var god. Hvad  du skriver om Fætter i Nakskov glæder mig. Hvorfor mon han i mange Tider ikke har besøgt mig?

 

 

Maatte du nu heldigt være bleven Fri for dine Halsdaarligheder. Hjerteligst Hilsner til Alle Eder kjære fra os Alle.

 

 

Din hengivne og trofaste Broder

 

 

R. Malling-Hansen

 

 

1  SA: Johannes Kaper var en meget nær venn og medlem av samme losje som RMH.

2  SA: Fritz August Bech var RMHs svigersønn, gift med hans datter Zarah. Bech ble lærer på Døvstummeinstituttet i København i 1882, og ble senere forstander ved Døvstummeinstituttet i Fredericia. Han gjorde en meget prisverdig innsats for å holde minne etter sin svigerfar levende gjennom tallrike artikler i aviser, tidsskrifter og bøker.    

Thomas Jørgen Hansen
Rasmus Malling-Hansen