1890.09.10 fra Lærer Fürst til Malling-Hansen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Vi har her et originalbrev fra en for os ukendt person, som præsenterer sig som ’seminarist Fürst’ og havde forhåbninger om at få stillingen som forstander for Døvstummeskolen i Nyborg. Brevet viser, at der ikke manglede noget hos Fürst hvad angår selvtillid, men hans arbejds- og studiemeriter var under det rimelige for den søgte position. Døvstummeskolen i Nyborg åbnede i 1891, og den første forstander var Johannes Georg Forchhammar, 1861-1938.

 


Otterup realskole på et gammelt postkort fra 1904. Foto fra intenrett.
Johannes Forchhammer, 1861-1938, ble til manges overraskelse den første forstanderen ved det nyopprettede døvstummeinstituttet i Nyborg. Han fant opp sitt eget system som han baserte undervisningen på, det såkalte mund-hånd systemet, som var en slags kombinasjon både av tegnmetoden og talemetoden. Det finnes en mengde slike bilder som dette av Forchhammer mens han viser håndtegnet til det enkelte ord.

                                      Otterup d.10/9 90.

 

Velærværdige

 

Hr. Pastor og Forstander Malling-Hansen. R.

 

                           København.

 

     Ved Nærværende tillader undertegnede sig den ærbødige Frihed at fremkomme med følgende Forespørgsel:

 

     Tror Hrr. Pastoren, at der er Mulighed for, at jeg kunde komme i Betragtning ved Besættelsen af den Forstanderplads ved Anstalten i Nyborg?

 

     Mine Kvalifikationer ere følgende: Jeg er Seminarist med første Karakter, har arbejdet i Københavnske Skoler i 8 Aar og blandt andet bestyret Østerbros Realskole i et Aar. Foruden min seminaristiske Uddannelse har jeg i flere Aar studeret Tysk og Engelsk, ligesom jeg ogsaa fra Ministeriets Side har faaet Understøttelse til videre Uddannelse i sidstnævnte Sprog.

 

     Hvad derimod Døvstummes Undervisning og Behandling angaar, da har jeg ganske vist aldrig haft Lejlighed til personlig Deltagelse i denne, men er paa den anden Side dog ikke aldeles blottet for Kundskaber paa dette Omraade, og er det mit Haab og min Overbevisning, at jeg i Løbet af meget kort Tid vil kunne sætte mig fuldstændig ind i denne Undervisningsmethode.

 

     Hvad derimod min Dygtighed som Leder og Bestyrer af en saadan Anstalt angaar, da troer jeg at turde udtale, at jeg er ligesom ført til at beklæde en saadan Stilling, hvorom ogsaa mine Anbefalinger for min Lærer- og Bestyrervirksomhed noksom vidne, ligesom jeg ogsaa er overbevist om, at nedennævnte Herrer ere villige til personlig at anbefale mig paa det bedste.

 

     I Henhold til ovenstaaende tillader jeg mig følgende Referencer:

 

     Hrr. Skoledirektør N.Bagge, Hrr. Undervisningsinspektør N.V.Müller[1], Hrr. Læge Chr. Keller[2], Hrr. Dr.phil. Adolf Hansen, Hrr Provst Fog[3], Bogense, Hrr Dr. Volf og Hrr Pastor Krag.

 

     Jeg er født i København og er 30 Aar gl.

 

     I Haab om, at Hr. Pastoren ikke tager mig denne min Dristighed ilde op, og i Haab om, at Hr. Pastoren vil bevise mig den Venlighed at lade mig vide, om der er Udsigter for mig, tillader jeg mig sluttelig at udtale, at, hvis jeg eventualiter skulde faa ovennævnte Plads, da skulle D’Herrer, der besatte samme, aldrig komme til at fortryde Valget.

 

Endnu en Gang bedende Hrr Pastoren om Undskyldning tegner jeg

 

                        Med særdeles Agtelse

 

                            Ærbødigst

 

                            F. N. Fürst.

 

Otterup Realskole[4]

 

         Pr. Otterup.

 


[1] JMC: Niels Viborg Müller, 1823 - 1903, undervisningsinspektør for de kommunale og private realskoler fra 1886.

[2] JMC: Christian Keller, 1858-1934, læge og forstander for de Kellerske Anstalter efter faderens, Johan Kellers, død i maj 1884.

[3] JMC: Carl Jacob Henrik Fog, 1823 – 1901.

[4] JMC: Otterup Realskole blev etableret i 1884 og eksisterer den dag idag. Af skolens historik fremgår, at F. N .Fürst var lærer og forstander fra 1889 men afgik allerede året derefter.


Niels Viborg Müller, 1823-1903, skolemand, professor, rektor i Tønder. Foto: DKB.
Christian Keller, 1858-1934, overtok som direktør for åndssvakeinstituttene som faren hadde grunnlagt.
Carl Jacob Henrik Fog, 1823-1901, prest. Foto: DKB.
Peter Rudolf Volf, 1838-1926, stiftprovst, dr. theol. Foto: DKB.
Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.