1890.09.11 fra RMH til Fürst.

Hjalmar Keller var åpenbart RMHs kandidat til å bli ansatt i stillingen som forstander ved det nyopprettede døvstummeinstituttet i Nyborg, men slik ble det ikke. Johannes Forchhammer fikk stillingen til tross for at han var utdannet fysiker. Keller ble inspektør. Foto fra 1904, rett etter at Keller var ansatt som forstander ved Døvstummeinstituttet i Fredericia. Utsnitt fra et gruppefoto.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

Denne håndskrevne brevkladde blev fundet i Rigsarkivet. Brevet var et svar på en forespørgsel fra F.N.Fürst i brev dateret 10 september 1890.
Ord jeg ikke har kunnet tyde er markerede med ......

 

- - - - -

 

         11/9 1890.

 

Hr. Forstander F.N. Fürst,

 

     Otterup Realskole

 

              pr. Otterup.

 

     Skjønt jeg ikke har nogen Indflydelse paa Besættelsen af Forstanderpladsen ved Døvstumme-Institutet i Nyborg skal jeg dog gjerne besvare Deres Forespørgsel i Brev af Gaars Dato om, hvorvidt jeg tror, at De vil kunne komme i Betragtning ved nævnte Besættelse.

 

     Jeg antager, at Ingen vil med Held kunne konkurrere med den Mand, der for Tiden er Forstander for det Institut, hvis Børn ad Aare skulle flytte til Nyborg, nemlig Hr. Cand.phil. H[1]. Keller. – Efter det Kjendskab jeg har til ham, maa jeg anse ham for endogsaa i ualmindelig Grad skikket til fremdeles at varetage den Post han for Tiden beklæder. Saafremt der til Posten skulde kunne vælges en Mand, der ikke kjendte til Døvst: Underv:, saa vilde de upaatvivlelig faa en saa stor Masse .... Konkurrenter ...... ........ ....... blandt pædag., Seminarister, Theologer, at Udsigten til et heldigt Udfald vilde for hver enkelt blive meget lille.

 

                            RMH.

 

Ps:  Disse mine Udtalelser maa selvfølgelig ikke opfattes som om jeg absolut fraraader Dem at søge Pladsen.

 


[1] JMC: Jeg læser dette bogstav som ’H’, men jeg er ikke sikker; det burde være Christian Keller, 1858-1934, men han var Cand.med. Alternativt er det Emil Charles Thorvald Keller, 1835-1896.



Dette skal være det første bildet av de mannlige lærerne og elevene ved instituttet i Nyborg i 1891. Den nyansatte forstanderen, Forchhammer, ses stående i midten bak, mens inspektøren, Keller, står nest ytterst til høyre. Foto: Døvehistorisk Selskab.
Georg Forchhammer, 1861-1938.
En liten biografi om Forchhammer.
Inspektør og senere forstander Hjalmar Keller, 1864-1909, sønn av Johan Keller.

SA: Jeg er helt sikker på at Jørgen har rett når han leser denne forbokstaven som en H, og at RMH med dette mener Johan Kellers sønn, Hjalmar Keller, 1864-1909. Det var temmelig overraskende for alle at Johannes Forchhammer ble ansatt som forstander på det nye døvstummeinstituttet i Nyborg i 1891. Han var ingen fagmann på området, men utdannet fysiker. Han viste seg dog etter hvert som en mann som skaffet seg god innsikt i undervisningen av døve barn, og oppfant endog sin egen metode, det såkalte hånd-mund systemet, og han deltok svært aktivt i striden mellom tilhengerne av talemetoden og tegnmetoden.

Når det gjelder Johan Kellers brødre og sønner som levde videre etter Kellers død, så er det ikke helt lett å finne nøyaktige og sikre opplysninger om hvem som hadde nøyaktig hvilke stillinger. Det synes som om Kellers bror, Emil Keller, overtok hovedansvaret for brorens mange institusjoner - i alt fem ulike skoler. Lege Christian Keller, en av sønnene overtok hovedansvaret for instituttet for de psykisk utviklingshemmede, og utviklet denne videre i stort omfang. En annen av sønnene, Sofus Keller, ble forstander for døveskolen for psykisk tilbakestående, men overgikk etterhvert til å bli postmester. Sønnen John Hjalmar, oppgis i de danske folketellingene i 1885 å være inspektør for døve-instituttet i Baldersgade, og i 1890, var han forstander der. Skolen i Baldersgade var Johan Kellers skole for normalt begavede for døvstumme barn, og i tråd med "den danske deling", ble det undervist etter talemetoden på denne skolen.

Da staten overtok ansvaret for alle "abnormeskolene" til Keller ved lovvedtaket i 1890, og de Kellerske anstalter derfor ble nedlagt, måtte alle lærerne fra døveskolen i Baldersgade overflyttes til Nyborg, og som RMH skriver, så forventet nok de fleste at Hjalmar Keller ville bli utnevnt til posten som forstander. Men den stillingen gikk altså til Johannes Forchhammer, mens Hjalmar Keller ble utnevnt til inspektør. Men Keller overtok senere stillingen som forstander ved instituttet i Fredericia da Georg Jørgensen mått avgå som følge av sykdom i 1904. Hjalmar Keller ble ikke lenge i denne stillingen. Han døde allerede i 1909 under tragiske omstendigheter. I følge denne websiden døde han av selvpåførte skuddskader i hotell Dania i Vejle og han led dessuten av sinnssykdom.

 

Da jeg leste dette, var det en sjokkerende oppdagelse, og mine tanker gikk straks til faren, Johan Keller, søm døde brått og uventet bare 54 år i 1884. Jeg søkte i alle kilder jeg kunne finne, men hans dødsårsak sto ikke oppgitt noen steder. Til slutt ble jeg tipset av en slektsforsker om å søke i København Magistrats begravelsesregister, og ganske riktig,  der fant jeg opptegnelsen for Johan Keller. Hans dødsårsak oppgis å ha vært plodpropp i lungene.

 

Som en av historiens merkverdige tildragelser, overtok forøvrig Johannes Forchhammer forstanderstillingen ved instituttet i Fredericia etter Hjalmar Kellers brå død i 1909, og innehadde denne posten helt til 1926.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.