1906.01.26 fra Christian Sonne til Johan Frederik Hansen.

Ole Christian Saxtorph Sonne, 1859-1941, politiker, landstingsformand og landbrugsminister.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Ole Christian Saxtorph Sonne, 1859-1941, var politiker, landstingsformand og landbrugsminister. Efter at have gennemgået højere landbrugsudddannelse overtog han i 1889 Knuthenborg Avlsgaard, udskiftede besætningen med rød dansk malkekvæg og indførte rationelle fodringsprincipper. Sonne deltog i omdannelsen af Maribo slagteri til andelssvine-slagteri og i oprettelsen af Maribo Sukkerfabrik; han var formand for sukkerroedyrkerne, og for Hunseby Sogneråd 1898-1907. Valgtes i 1902 til Landstinget for Frikonservative og havde derefter i mange år høje poster indenfor selskaber, i regeringer og i kompagnier. Udgav i 1938 selvbiografien ”Min Livsmelodi”.[1]

 

Johan Frederik Hansen var i mange år – udover at være skolelærer i Hunseby og i Skjelstrup – også organist i Hunseby Kirke, og det er derfor naturligt, at han har kendt Christian Sonne, som var formand for Hunseby Sogneråd. Johan Frederik Hansen gik i pension ved udgangen af 1905 og flyttede derefter med sin hustru Nielsine til datter Juliane Marie, der boede med sin mand Lars Christensen i Nørre Lyndelse på Fyn.

 

 

- - - - -

 

Chr. Sonne.                            Knuthenborg Avlsgaard.

                                      Postadresse: Maribo – Telegramadr.: Bandholm.

                                                           d. 26 – 1 ............1906.

 

     Kjære Lærer Hansen;

 

         Jeg føler en naturlig Trang til med disse Linier at bringe Dem min bedste Tak for den smukke Afskedshilsen, De har sendt mig i venligt Dagsbrev.

 

     Det er mig kært deri at se et fornyet Vidnesbyrd om, at De vil mindes mig med Venlighed, ligesom ogsaa jeg paa min Side med udelt venlige Følelser vil mindes De, og Deres Færd.

 

     Jeg ønsker, at De snart maa have faaet Bugt med Deres Forkølelse. Og saa iøvrigt forener min Kone sig med mig om oprigtigt at ønske Dem og deres Hustru alt hvad Godt er. Levvel!

 

                            Deres hengivne

 

                            Chr. Sonne.

 


[1] JMC: Kilderne er ”Kendtes Gravsted”, www.gravsted.dk, samt Dansk Biografisk Leksikon, udgave 1932-1944.


Johan Frederik Hansen, 1839-1912. Utsnitt fra et klassebilde.
Nielsine Hansen f. Jeppesen, 1855-1943. Foto: Privat.
Ekteparet Hansens datter, Juliane Marie Hansen f. 1879, sannsynligvis fotografert sammen med sin ektemann, Lars Christensen. Han blev kun 42 år, døde af kræft i skulderen i 1920. Men han nåede at få 9 børn med Juliane Marie. Foto: Privat.
Gården i Nørre Lyndelse, som omtales i fotnotene til brevet. Jørgen Malling Christensen, etterkommer etter Johan Frederik Hansen, forteller dette om bildet av gården: De to ældre mennesker i midten er Lars forældre, og kvinden som holder barnet må rimeligvis være Juliane Marie, min farmor. Foto: Privat.
Det originale brevet.