1908.04.14 fra Thomas Jørgen Hansen til Johan Frederik og Nielsine Hansen.

Thyra Thaning-Hansen, 1891-1908. Foto: Privat.
Thyras visittkort. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Brevet er sendt til Thomas Jørgens broder, Johan Frederik Hansen og hans hustru Nielsine. De boede på dette tidspunkt i landsbyen Nørre Lyndelse på Fyn. Johan Frederik blev pensioneret fra lærertjenesten i Skjelstrup i december 1905. Fem år tidligere havde Johan Frederik og Nielsine mistet deres kun 19-årige søn, Jørgen Frederik Jeppe Johan Hansen, som døde af sygdom den 14 september 1900, sandsynligvis tuberkulose.

 

De havde dog stadig et barn tilbage, datteren Juliane Marie, født 26 april 1879 (min farmor). Juliane Marie blev gift den 12 juni 1903 med Lars Christensen, født 1 august 1875. Efter pensioneringen flyttede Johan Frederik og Nielsine til Nørre Lyndelse, og boede sammen med datteren og svigersønnen på Østergaard, som Lars Christensen (min farfar) forpagtede. Juliane Marie fik i alt 9 børn. På det tidspunkt hvor Thyra døde, havde hun og Lars fire børn: Ingeborg, født 1904, Robert, født 1905, Poul, født 1906, og Ejnar, født 1907.

 

Brevet refererer til Johan Frederiks pligter som organist. Han var i mange år organist i Hunseby kirke. Efter pensioneringen og flytningen til Nr. Lyndelse er han åbenbart blevet engageret som organist i Nr.Lyndelse kirke.

 

- - - - -

 

 

Maglekildevej   7,I d. 14 April 1908

 

     I kære to!

 

     I Aftes Kl. 6½ samledes vore nærmeste, Slægt og Venner, - vi var omtrent tyve – for at tage Afsked i Hjemmet med de jordiske Rester af vor uforglemmelige Thyra.

 

     Pastor Storm, der var hendes Lærer i Skolen, og som konfirmerede hende d. 13 Oktober – netop for et halvt Aar siden – var kommen (i Ornat); han holdt saa meget af Thyra, og Thyra var saa glad over Timerne hos ham.

 

     Vi sang først (til Orgelet, der havde staaet tavst næsten et Fjerdingaar): Lyksalig, lyksalig hver Sjæl. Derpaa talte Pastor Storm, hjerteligt og gribende og oplæste saa, hvad jeg vilde have forsøgt at fremføre, hvis han ikke havde kunnet komme, en Tak, et Vidnesbyrd og en Bøn. Han syntes, det burde med. Saa Fadervor og Velsignelsen. Derefter Psalmen; Altid frejdig, hvor du gaar. – Saa blev den lille snævre Bolig, bedækket med smukke Kranse, ført ud til Fasanvejens søndre Kapel, og det rørte os dybt, at næsten alle fulgte med derud. Det var Kl. 7, at Thyra forlod sit sidste jordiske Hjem.

 

     Midt i vor store Sorg maa vi med Tak undres over, hvor mange ”Tilfældigheder”, der traf sammen med for at bevirke, at baade Andreas og jeg var hjemme, da bevidstheden om Døden gik op for det elskelige Barn, og noget lignende er flere Gange hændet i disse Dage.

 

     Begravelsen ved Pastor Storm sker fra Kapellet Skærtorsdag Kl.2. Vi ved jo, at Organisttjenesten gør Krav paa dig, kære Broder! Saa vi hverken tænker paa eller ønsker, at du skulde komme. Jeg tror, jeg, naar vi falder mere til Ro, vil have større Glæde af at mødes med dig og tale med dig, og jeg har det Haab, at Gud mager det saaledes, at det kan ske i Aar.

 

     Kærligst Hilsen.    Eders hengivne og taknemmelige Jørgen.

 

(JMC: På brevets første side står, med vertikal skrift i marginen):

 

Bring den kære Familie Christensen de kærligste Hilsener fra Mathilde, Andreas og eders inderlig hengivne Jørgen.


Thomas Jørgen Hansen, 1837-1919. Foto: Privat.
Mathilde Hansen f. Thaning, f. 1850. Foto Privat.
Johan Frederik Hansen, 1839-1912. Foto: Privat.
Nielsine Hansen f. Jeppesen, 1855-1943. Foto: Privat.
Det originale brevet.