1874.09.16 fra Malling-Hansen til bygningsassistent Petersen.

Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest, oppfinner og naturvitenskapelig forsker. Dette bildet av RMH er sannsynligvis fra 1870-tallet. Foto: Privat.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.


Universitetskvæsturen var en myndighed som havde ansvaret for Universitetets, Kommunitetets, Polyteknisk Læreanstalts, Sorø Akademis og det kongelige Blinde- og Døvstummeinstituts økonomi. Kvæsturen blev oprettet i 1836 og fyldte denne økonomiforvalterfunktion helt frem til 1970.

 

Jeg har ikke fundet biografiske data om bygningsassistent Petersen, men han arbejdede åbenbart i Kultusministeriets bygningsafdeling under arkitekt Meldahl.

 

Der er tale om RMHs egen brevkladde – originalbrevet har jeg endnu ikke lokaliseret – fundet i Rigsarkivets mappe med Kultusministeriets og Malling-Hansens byggesager vedrørende det kgl. Døvstummeinstitut. Et par ord i slutningen af brevet har jeg ikke kunnet tyde, men meningen fremgår alligevel klart.

 

- - - - -

 

84/1874[1]                  d.16 Septbr. 1874.

 

         Hr. Bygningsassistent Petersen!

 

     De mindes maaske at der i Foraaret blev indrettet et nyt Værelse her til Institutets Sygehus. Samme Værelse trænger til lidt Maling og Betræk paa Væggene, hvilket omtrent vil kunne faaes for en 10 Rdl. Maatte jeg bede Dem om velvilligst at udvirke hos Hr. Etatsraad Meldahl, at dette Arbeide bliver bevilget af ham. – Maleren er her i disse Dage, det vilde være heldigt om han med det samme kunde gjøre Sygestuens Værelse istand. – Jeg maa beklage, at jeg, da De var herinde angaaende de aarlige Reparationer rent glemte dette Værelse. –

 

     Jeg maa benytte Leiligheden til at fortælle Dem, at jeg er bleven mægtig forbavset ved i Universitets-Kvæsturens Regnskaber tilfældig at see, at der til Institutets Vedligeholdelse ifjor er bleven over 100 Rdl. af de bevilgede Penge tilovers ; det var meget uheldigt; vi kunde have haft rigelig og nyttig Anvendelse for disse Penge; - navnlig kunde det nye Klædekammer her og Delingen af det forhenværende Bogbinderiværksted have været færdige, medens det nu staaer i Uorden, og venter paa ......., som altsaa har været der, men nu igjen er ..... i Statskassen. –

 

                            Ærb.

 

                            R.M.H.

 


[1] JMC: Døvstummeinstituttets diariebetegnelse.


Det originale bildet.