1879.07.12 Malling-Hansen til Magistraten.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er en brevkladde, ikke underskrevet men skrevet med Malling-Hansens karakteristiske stil. Baggrunden var, at Blindeinstituttet planlagde en udbygning, tegnet af arkitekt Ferdinand Meldahl, og i forbindelse med denne udvidelse behøvede Blindeinstituttet visse dele af det fæsteareal, som Døvstummeinstituttet rådede over i overensstemmelse med fæstebrevet fra Københavns Magistrat.


Der er visse ord i slutningen af kladden, som jeg ikke har kunnet tyde; meningen er dog helt klar: Malling-Hansen vil naturligvis, at Københavns Magistrat skal registrere overdragelsen af disse grundarealer til Blindeinstituttet, og han vil sikre sig, at den årlige fæsteafgift fra respektive institut reguleres i forhold til det areal som overdrages.

 

Der er gode muligheder for at finde originalbrevet i Københavns Stadsarkiv, og vor forskning fortsætter.

 

Se også: 1879.07.12 fra Malling-Hansen til Krigsministeriet.

 

- - - - -

 

Folio Ark/

 

         I Henhold til en Skrivelse af 4 d.M. fra Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet tillader jeg mig herved under Fremsendelse af vedlagte Kort at bede Kjøbenhavns Magistrats 2den Afdeling om, at det paa Kortet med b,d,e,f,g,h betegnede Jordareal der udgjør en Del af det Areal som det Kgl: Døvst.Inst: har fæstet af Magistraten, maa lovlig blive overdraget til det Kgl:Blinde-Institut i Anledning af de nye Byggeforetagender, som der skulle finde Sted. – Tillige tillader jeg mig at bede om, at nævnte Areals bestemte Maal maa blive............med Maale-.........fra Stads-.......til Blindeinstitutet, - samt at de Afgifter, som Døvstumme-Institutet hidtil har udredt af Areal for Fremtiden maa blive paalagte Blinde-Institutet.

 

         Kjøbenhavn den 12 Juli 1879.

 

65/1879[1]

 


[1] JMC: Malling-Hansen arkivbetegnelse.


Ferdinand Meldahl, 1827-1908, dansk arkitekt, etatsråd, kammerherre, borgerrepresentant og kongelig bygningsinspektør. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890, forstander, prest, oppfinner og naturvitenskapelig forsker. Privat foto fra 1877.
Johannes Moldenhawer, 1829-1908, blindepædagog, forstander. Foto: DKB.
Arkitekt Ferdinand Meldahls tegning av Blindeinstututtets nye tilbygg.
Slik ser tilbygget ut i vår tid.
Blindeinstituttets inngangsparti, fotografert med de mannlige lærerne og elevene i 1890. Instituttets forstander, Johannes Moldenhawer, ses i midten bak i bowlerhatt. Foto: Blindehistorisk Selskab.
To gamle kart som viser Døvstummeinstututtet og Blindeinstituttet. Det første kartet er fra før påbygningen til Blindeinstituttet og det andre viser hvordan det så ut etterpå.
Som man ser av kartene "stjeler" påbygget en liten del av Døvstummeinstituttets tomt. Man må berømme Malling-Hansen for å ta konsekvensene av dette, og ber om at Døsvtummeinstututtets leie reduseres tilsvarende. Men man må jo lure på hvem som til sist fikk disponere tomten nedenfor Blindeinstututtet. På kartet kan det se ut som den har blitt en del av Døvstummeinstituttets areal. Kanskje vi kan finne ut av det etter hvert.
Det originale brevet.