Et smukt skrivekuglebrev fra den 4 juli 1884.

Forstander Keller Emil, 1835-1896. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Nedenstående skrivekuglebrev findes på Rigsarkivet i en mappe med kammerherre Wolfhagens dokumenter. Det udmærker sig ved at være meget klart og tydeligt, og tidsmæssigt kan vi antage at dette var et tilfælde for Malling-Hansen at afprøve en af August Lyngbyes modeller – måske den lave model med farvebånd, som vi tror var blandt de udstillede skrivekugler ved Verdensudstillingen i København i 1888.  Man kunne tro, at der er mange eksempler på skrivekuglebreve i korrespondencen fra Malling-Hansen, men faktum er at han sjældent brugte skrivekugle til sine officielle breve.

 

Brevet er i sin helhed skrevet med versaler. Som fotografiet viser, er vokalerne ’Ø’ og ’Æ’ med svensk udformning (noget jeg desværre ikke kan gengive).

 

 

KJØBENHAVN DEN 4 JULI 1884

 

HR. FORSTANDER  K E L LE R[1]

 

         I HENHOLD TIL DERES ÆREDE

BREV AF GAARS DATO[2] VIL DER HER FRA

INSTITUTET IDAG BLIVE INDSTILLET, AT

DE 20 UEGENTLIGE DØVSTUMME OG DE TO

AANDSSLØVE BLIVE INDKALDTE TIL AT

MØDE HOS DEM I TIDEN FRA 25 – 31

AUGUST D.A.

 

VENLIGST HILSEN

 

                   ÆRBØDIGST

 

                   R. Malling-Hansen[3]

 

 


[1] JMC: Der er ikke angivet noget fornavn; Johan Keller var netop i foråret 1884 afgået ved døden, og hans bror Emil Charles Thorvald Keller, 1835-1896, overtog forstandergerningen for de Kellerske anstalter.  Johan Kellers sønn, Christian Keller, 1858-1934, kom også til at spille en vigtig rolle for anstalterne, men det er mest sandsynligt at RMHs brev er stilet til E. Keller.

[2] JMC: Dette brev fandtes ikke i mappen.

[3] JMC: Underskrevet i håndskrift


Sverre Avnskog: Vi vet ikke med sikkerhet når August Lyngbyes første modell ble presentert for Rasmus Malling-Hansen. Vi drøfter dette spørsmålet i detalj i artikkelen

 

"Skriftprøve med skrivekugleskrift fra 1879".

 

Det er i hvert fall sikkert at den første lave og brede modellen omtales første gang av RMH i et brev fra 1879. Men ble denne modellen bygget av Professor Peter Jürgensen eller av Mekaniker August Lyngbye? Som man kan se av artikkelen, så tror jeg personlig at August Lyngbyes modell først ble laget i 1885, og det bygger jeg på et brev som omtales i artikkelen. Om det er riktig, er brevet fra 1884 sannsynligvis skrevet på Jürgensens modell. Man kan jo selv sammenligne skriftprøven fra 1879 med brevet fra 1884. Ser det ut som det er skrevet med samme maskin?


Denne lave modellen ble beskrevet av Malling-Hansen i et brev til hans bror i november 1879. Dessverre forteller han ikke hvem som er konstruktøren bak den. Men i senere dokumenter nevner han mekanikerne Otzen og Lund. Foto: Dieter Eberwein.
Dette er August Lyngbyes lave modell som ble utstilt i København i 1888 og fikk en førstepris medalje i sølv. Malling-Hansen Selskabets medlemmer hadde gleden av å se den utstilt på vår generalforsamling i Køln i 2012. Den tilhører i dag den private samleren, Hans Barbian. Foto: Dieter Eberwein.
Skriftprøven fra 1879, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.

Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.