Brev 12 December 1884 fra Malling-Hansen til Wolfhagen

Friedrich Hermann Wolfhagen, 1818-1894, direktør for døvstummeinstituttene i Fredericia og København.
Georg Jørgensen, 1838-1905, forstander ved døvstummeinstituttet i Fredericia.

Research, transkription og fodnoter af Jørgen Malling Christensen.

Fotnoter og illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Et håndskrevet brev til RMHs nye chef i Kultusministeriet, Wolfhagen. Brevet findes i Rigsarkivets mapper for Wolfhagen.

 

 

DET KONGELIGEDØVSTUMME-INSTITUTI KJØBENHAVN. Ø.

 

 

            Vedlagt tillader jeg mig at sende Deres Højvelbaarenhed 4 Skrivelser[1] vedrørende den idag omtalte Sag, Besættelsen af Forstander-Posten ved det Kgl. Døvstumme-Instit: i Fredericia[2], idet jeg haaber at de ville kunne have nogen Interesse.  Tillige beder jeg om, at maatte overrække Hr: Kammerherren den ligeledes medfølgende Pjece[3] angaaende Vejningerne og Maalingerne her paa Institutet. –

 

Kbhn 12 Decbr: 1884                         Allerærbødigst

 

R. Malling-Hansen

 

 

Højvelbaarne

 

Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkorsr. af Db,Dbm: p.p.  Directeur  for de kgl. Døvstumme-Instituter. - -

 

 


[1] JMC: Der ligger desværre ingen skrivelser sammen med dette brev i Rigsarkivet, så vi ved ikke hvilke de var.

[2] JMC: Efter forslag og kraftig anbefaling fra Rasmus Malling-Hansen blev døvstummelærer Georg Jørgensen udset til Forstander i Fredericia med effekt fra den 1 april 1881. Selve indvielsen af instituttet fandt sted den 2 juli 1881 under overværelse af kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen.

SA: Vi må nok anta at dette bevet har en viss sammenheng med en konfikt som oppsto mellom forstanderen ved Fredericia og den forholdsvis nyansatte direktør Wolfhagen. Jørgensen hadde over lenge tid hatt planer om en større utvidelse for å imøtekomme det økede behovet for areal til nye plasser, og hadde allerede avgjort at ingen nye elever kunne inntas i 1885. Den nyansatte direktøren krevde at det måtte ses etter foreløbige løsninger, men dette satte forstander Jørgensen seg kraftig imot i et brev av 11 December 1884. RMHs brev er altså datert dagen etter, men det fremstår som noe underlig at selve ansettelsesprossessen av Jørgensen skulle ha noen interesse, flere år etter at han ble utnevnt. Jørgensen hadde nok oppfattet at han hadde forståelse i kultusministeriet for sine utvidelesplaner, og de ble da også realisert allerede to år senere. Dette var dog ikke den enest kilden til konflikt mellom Jørgensen og Wolfhagen. Det vakte også Jørgensens vrede at Wolfhagen krevde å få all direktørpost sendt til seg selv, mot tidligerere sedvane, at den ble sendt til underdirektøren, Malling-Hansen, som så avgjorde hva som skulle gå videre til direktøren. Hele denne konflikten er behørig beskrevet i Goos' biografi over døvstummeundervisningen i Danmark fra 1807, og der sies at Jørgensen aldri kom over sin mistro til Wolfhagen etter disse konfliktene. Senere ble også Malling-Hansen rasende på Wolfhagen fordi han krevde å få full kontroll over posten til direktøren også ved "RMH"s døvstummeinstitutt. Men foreløbig ser det ut til at RMH forsøker å etablere et godt forhold tl sin nye sjef, og enn så lenge er tonen vennlig.

[3] JMC: Det er muligt at den pjece RMH refererer til er Fragment I: ”Om Periodicitet af Børns Vægt”, særtryk af ”Nordisk Tidsskrift for Fængselsvæsen”, 1883. Det kan dog også have været  Fragment II: den tyske version af RMHs foredrag ved den internationale lægekongress i København i august 1884: ”Tägliche Wägungen der 130 Zöglinge des Königlichen Taubstummen-Instituts in Kopenhagen”.

SA: Sett med nåtidens øyne kan det nok stilles et stort spørsmålstegn ved at en direktør på eget initiativ setter i verk et så stort anlagt forskninsprosjekt, som involverte så mye innsats både fra instituttets ansatte og elevene. I vå tid, hadde dette sikkert krevd godkjennelse både fra myndigheter og elevenes foreldre. Men på den tiden kan det se ut som forstanderne drev en sine institutter gjennom en form for "opplyst enevelde", og det forklarer kanskje hvorfor de ble så forferdelig sinte over den nye direktørens innblanding i driften, som var etablet gjennom flere tiår for RMHs vedkommende. Kanskje fryktet RMH at Wolfhagen kunne finne på å stanse hele hans vitenskapelige prosjekt?. Det vet vi ikke, men ved å sende sin piece til Wolfhagen ønsket han kanskje å forebygge eventuele problemer i så henseende.


Det originale brevet. Foto: Jørgen Malling Christensen.