1886.06.27 fra RMH til Georg Jørgensen.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Det drejer sig om en brevkladde, fundet på Rigsarkivet. Initiativet, som Malling-Hansen her skitserer op, viser tydeligt hans varme hjerte og  store sociale ansvarsfølelse overfor eleverne på døvstummeskolerne, et ansvar som han tydeligvis følte burde række langt udover elevernes børne- og ungdomsperiode.

 

10 år tidligere, i 1876, blev der i København stiftet en forening ved navn ”Abnormskolens Venner”, som havde til formål at støtte de fra ”abnormanstalterne” udgåede ’blinde, døvstumme og aandssvage’, der stæber efter at arbejde sig frem til selverhverv. I denne forening spillede Johan Keller en dominerende rolle, og i 1883 forekom en hidsig offentlig avisdisput mellem Malling-Hansen og Johan Keller angående nogle aspekter af denne forenings arbejde og vedtægter (se artiklerne på vor side). Johan Keller døde imidlertid i maj 1884.


Georg Jørgensen, 1838-1905, forstander.
Emil Charles Thorvald Keller, 1835-1896, jurist og forstander. Johan Kellers bror.
Enke etter Johan Keller, Cathrine Keller f. Graae, 1833-1906.
Christian Keller, lege, 1858-1934, overtok som direktør for åndssvakeinstituttene som faren hadde grunnlagt.
Forstander Hjalmar Keller, 1864-1909, sønn af Johan Keller.
Sofus Keller, født 1857, inspektør ved døveskolen i Meinungsade 6 for svakt begavede døvstumme.

27-6-86.

 

              Kjære Ven!

 

     Jeg har oftere tænkt paa, at vi burde – i lighed med hvad der finder Sted i Holland og andre Steder – se at faa dannet en Forening, som omfattede hele Landet og som gik ud paa

 

     1) at føre Tilsyn med og eventuelt som Hjælp til (igjennem enkelte Tilsynsmænd i hver Kjøbstad) forhenværende Elever fra de forskjellige Døvstumme-Instituter i de første Aar efter deres Udtrædelse fra Anstalterne.

 

     2) se at bringe Penge tilveje til en Stiftelse for ældre Døvstumme. –

 

    Denne Tanke er, Trods meget andet Arbejde, i den sidste Tid kommet til Modning hos mig.

 

     Jeg agter at udstede en Opfordring til de Kellerske Anstalter om, at være med hertil, men maatte gjerne først vide, om Du vil være med. –

 

     Dersom Du give det foreløbige Samtykke (pr. Omgaaende) saa udsender jeg Indbydelserne til Kellerne og til Wolfhagen om at møde her paa Institutet til en Samling angaaende denne Sag lige efter Confirmationen, dersom Du kunde komme til den Tid, alltsaa den 15 eller 16e Juli.

 

              Din hengivne

 

                   R. Malling Hansen.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.