Brev fra RMH 26 august 1886 til apoteker Schiellerup.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet brev, hvori RMH beder om råd angående håndtering af råddent vand i en brønd på instituttet. Problemet med det stagnerende vand i brønden er nævnt i flere tidligere skrivelser af Malling-Hansen og af arkitekt Meldahl.

 

26/8  86

 

 

Hr. Apotheker Schiellerup!

 

 

            Jeg tillader mig at bede Dem om godt Raad i Anledning af følgende:

 

 

            Vi har her i Gaarden en gammel Brønd, med 8 Alen Vand i. Den har staaet hen ubenyttet i flere Aar.  Der er nu sat en Pumpe ned i den og det viser sig saa, at alt Vandet er aldeles raaddent. Det stinker saa forfærdeligt, at jeg ikke tør lade det oppumpe og dog bør det væk, for at det ikke skal trænge ind som Grundvand og forpeste Bygningen.

 

 

            Spørgsmaalet bliver saaledes: Hvorledes skal hele Vandmassen i Brønden desinficeres? Er Klorkalk godt hertil, ville en Tønde fuld heraf være nok?  -  Er klorzink eller andet ikke at foretrække? Velvilligst Svar udbedes.  De fornødne Sager ville jo vel kunne faas hos Dem?

 

 

                        Deres ærbødigste

 

 

                                    RMH


I Det Kongelige Biblioteks billedsamling finnes et bilde av en apoteker Schiellerup, som levde fra 1833-1909. Hans fulle navn var Peter Tycho Herluf Schiellerup.
Illustrasjonsbilde fra Internett. En gammeldags vannpumpe i grønt støpejern. Den pumpen RMH fikk innsatt i instituttets gamle brønn, kan ha sett omtrent slik ut. Fås kjøpt den dag i dag.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.