1887.10.14 RMH til Wolfhagen.

Friedrich Hermann Wolfhagen: 1818-1894. Foto: DKB i København.

Research, transkribering og kommetarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Malling-Hansens brev, fundet i Rigsarkivet, består af tre dele: En meddelelse fra Kultusministeriets Skolekontor den 5 oktober; Wolfhagens meddelelse til RMH i dette ærinde; og Malling-Hansens brev den 14.oktober tilbage til Wolfhagen.
Ærindet gælder den døve pige Mine Kirstine Nielsen, omtalt i Malling-Hansens brev till Wolfhagen af den 21 september 1887 (se brevsamlingen).

 

Interessant nok begynder Malling-Hansen brevet til Wolfhagen med at takke for ”rejsetilladelsen”; jeg ved ikke, hvorhen denne rejse gik – det kan ikke handle om nogen udstilling af skrivekuglen, såvidt vi kender til det. I denne periode var Emma bosat i England (måske som au pair og for at lære sproget), men jeg har ikke tidligere set referencer til at Malling-Hansen besøgte hende der?

 

Wolfhagens notat er – som sædvanlig – uhyggelig svært at læse, og en hel del af ordene har jeg ikke lykkedes tyde. Men meningen er helt klar: han har fået en påmindelse fra ministeriet om, at nogle vigtige handlinger i ærindet ikke er blevet indsendt, og nu efterspørger han RMH om disse handlinger; Malling-Hansen undskylder for, at han havde glemt at medsende dokumenterne.

 

                                    Kultusministeriets
                                    Skolekontor d  5/10 87.

 

Højvelbaarne

 

            Hr. Kammerherre Wolfhagen.

 

            Da den i Ministeriets Skrivelse til Hr. Kammerherren af 16de f. M. betræffende det døvstumme Barn M. K. Nielsen af Silkeborg ommeldte Beretning[1] ikke medfulgte Deres Indstilling til Minist. af 3die ds, skal jeg herved tillade mig at anmode om at ville eftersende samme.

 

                        Med Højagtelse ærb.

 

                                    Lillienskiold[2]

 

                                    Assistent.

 

X [3]Var nok en samme Oversigt hvilken bedes mig tilsendt................Med........
Herr Forstander, Pastor Malling Hansen. R. af D.

 

                                                Wolfhagen.

 

Deres Højvelbaarenhed!

 

Med megen Tak for Reise-Tilladelsen tillader jeg mig hermed at sende de ønskede Sager, og bedes det velvilligst undskyldt, at jeg havde forglemt at lade dem følge med mit Svar. Den skematiske Beretning[4] har jeg tilladt mig at henlægge til Samlingerne efter Sædvane.

 

            Deres allerærbødigste hengivne

 

                        R. Malling-Hansen

 

d. 14. October 1887.

 

Højvelbaarne
Hr: Kammerherre Wolfhagen, Storkors af Db og Dbm p.p.
Directeur for de Kgl: Døvstumme-Instituter.

 

 


[1] JMC: Wolfhagen har markeret dette ord med et X i marginen.

[2] JMC: Der er med al sandsynlighed tale om Frederik Sonnes Lillienskiold, som ved folketællingen i 1885 er noteret som en ugift mand, født 1855, og bosat Nørrebrogade 9, 3. sal; assistent i Kultusministeriet og i Højesteret.

[3] JMC: Wolfhagens næsten ulæselige note.

[4] JMC: RMH mener hermed det af ham udformede skema for alle landets pastorer, på hvilket de indberettede børn med hørsels- og talehandicap.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.