1889.02.09 fra RMH til Kjøbenhavns Magistrat.

Brevet ble besvart den 1. marts 1889 av Hannibal Nicolaus Sophus Stockfleth, 1836-1929, kontorchef og justitsraadog. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette er et håndskrevet originalbrev (eller muligvis hans egen kopi?) fra Malling-Hansen, fundet i Rigsarkivets mappe vedrørende Døvstummeinstituttets byggesager. Brevet blev besvaret af Økonomikontoret den 1 marts 1889, som vi også har fundet og kan læses på vor hjemmeside.

 

(I venstre øverste hjørne, skrevet med blå pen, står:
16-1889; antagelig et arkivnummer)

 

9-2-1889

 

Til Kjøbenhavns Magistrats 2. Afdelings Økonomikontor!

 

     For det herværende K.D.I., hvis Bygninger ligger ved Castelsvejen, nogle faa Hundrede Alen fra Sundet, er det af stor Betydning at vinde Klarhed om, hvorvidt de forestaaende Forandringer og Benyttelsen af Arealerne imellem Institutet og Stranden ville kunne komme til at omfatte ogsaa Institutets Grund og Have, som Anstalten har i Fæste af Kjøbenhavns Magistrat. Der er saa meget mere Grund til at søge Oplysning om denne Sag som det muligen i den nærmeste Tid vil blive nødvendigt at andrage paa, at der maa opføres en Annex-Bygning til Institutet her i den til Anstalten hørende Have. –

 

     Institutets Fæstebrev er underskrevet ”Kjøbenhavns Raadhus den 4. September 1839” og har Paategninger om at være noteret som Nr. 1264 den 5. September s.A:, samt ”indført i Stadens Fæsteprotokol 7de del Folio 324 & 325”.

 

     Kun i Fæstebrevets §6 er der anført en – vel næppe (første ord ulæseligt) ....-Mulighed for, at Institutet vil kunne blive nødsaget til at fraflytte Grunden. Af Fæstebrevets øvrige Indhold, og da især af § 2, synes at fremgaa, at Institutet ikke vil være udsat for at Fæstet opsiges, eller kan opsiges fra Magistratens Side. –

 

     Turde jeg nu i Henhold til de foran angivne Grunde i de forestaaende Benyttelse af Arealet mellem Institutets Have og Sundet til Frihavn, Jernbane-Station m.fl. Planer, bede velvilligst oplyst, om den anførte Formodning med Hensyn til Fæstebrevets Uopsigelighed fra Magistratens Side er rigtig eller ej, og tillige bede om en foreløbig og ikke bindende Udtalelse om, hvorvidt der vil være Udsigt til, at et eventuelt Andragende i Henhold til Fæstebrevets § 3 om Opførelse af en Nybygning i Institutets Have (paa 3 Etager foruden Kjælder – og Tagetage og med en Grundflade af c. 700 kv.Alen)tør ventes bevilget.

 

     Da Besvarelsen af disse tvende Spørgsmaal tillige ville være af Betydning under Forhandlingerne i den af Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet nedsatte Kommission angaaende Døvstumme- og Aandssvagesagen her i Landet, vilde Institutet her være meget taknemmelig, om de søgte Oplysninger velvilligst kunde gives i den nærmeste Tid.

 

                        Ærbødigst

 

                        R. Malling-Hansen

 

                        Forstander og Medlem
                        af forannævnte Kommission.


Et gammelt kart over Døvstummeinstituttets tomteareal.
Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.