Brev RMH 12 marts 1889 til Kaufmann.

Kaufmanns registerblad hos politiet. Kopi fra internett.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og utfyllende kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne brev er Malling-Hansens egen kopi af et brev til bygningskonduktør Kaufmann. Det drejer sig om P. Kaufmann, optaget i Kraks Vejviser for år 1895 med adressen St.Hans Torv 30, 2.sal.
En bygningskonduktør er en ældre titel for en faglig person, der under arkitektens overopsyn leder det daglige arbejde ved en bygnings opførelse. I dag ville vi bruge betegnelsen ’byggeleder’. Jeg antager at Kaufmann arbejdede som underordnet til den kongelige bygningsinspektør, arkitekt Ferdinand Meldahl.

 

SA: P. Kaufmanns fulle navn var Niels Peter Marius Kaufmann, født 11-12-1856, Tyskland, Rendsborg, død 12-6-1922. Det vet vi fra politiets registerblade, som for Kaufmanns vedkommende kan søkes opp via Google. Interessant nok skrev RMH et brev til en Kaufmann også 13. juli 1888, men den gangen til "arkitekt Kaufmann". Skal tro om de var i slekt? Kaufmann er et såpass sjeldent navn, at det ikke er usannsynlig.

Eller er det en og samme Kaufmann, mens RMH har vært i villrede om hans tittel? Ikke godt å si....

 

39/1889[1]

 

                        12-3-89

 

Hr: Bygningskonduktør Kaufmann!

 

            Mærkværdigt nok har der i den seneste Tid udviklet sig en hel Coloni Karlaker[2] i mit Kjøkken.  Turde jeg i den Anledning bede Dem om et godt Raad og maaske om den fornødne Haandværkerhjælp til at faa disse Dyr ødelagt. Det gjælder jo om, at de Forholdsregler, der træffes, tilintetgjøre Dyrene og ikke blot jager dem bort til andre Lokaler i Institutet. Er det nødvendigt, at der tilkaldes Haandværkere, da bedes dette Brev givet til Hr: Bygnings-Inspecteuren[3]. –

 

                                    Deres ærbødige

 

                                    RMH.

 


[1] JMC: RMHs diarienr.

[2] JMC: Der står faktisk sådan i brevet! Han mener jo rimeligvis kakerlakker (kan også staves: kakkelakker).

[3] JMC: Arkitekt og etatsråd Ferdinand Meldahl.


Det originale brevet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.