Brev 26 maj 1889 fra RMH til Magistraten.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og utfyllende kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

Malling-Hansen nævner i indledningen at man fra Døvstummeinstituttet i mange år har klaget over problemerne med den åbne kloakgrøft, og vi har i vor brevsamling nogle af disse: RMHs brev af 24 august 1881 til Magistraten; Magistratens svar den 1 september 1881; samt flere breve mellem Malling-Hansen og den nærmeste nabo, Degenkolv, ejeren af nabogrunden mod sydvest, som var et gartneri. Nedenstående håndskrevne brev er Malling-Hansens egen kopi, og desværre er der ikke angivet nogen adressat. Ud fra indhold og form kan vi dog på gode grunde antage, at det var stilet til Københavns Magistrat, som jo var den ansvarlige offentlige myndighed med ansvar for kloakering.

 

134.1889[1]                   26/5  89.

 

            Det herværende Kgl. Døvstumme-Institut har nu i mange Aar været plaget med og mange gange fordom klaget over den aabne Kloakgrøft[2], der fører Spildevand fra Skjoldsgade[3] indover Garnisonskirkegaarden og derefter gaar langs med den ene Side af Institutets Have og langs med Kastels-Vejen  udenfor Institutet. Uagtet denne Grøft blive passet godt med Oprensning, kan det dog ikke undgaas, at den ofte udbreder Stank og maa være farlig for Institutets Elever og øvrige Personalets Sundhedstilstand.  – Jeg tillader mig derfor at forespørge, om der ikke nu, da det synes, at der er ført en lukket Kloak gjennem Skjoldsgade, kunde være Udsigt til at det Kgl. Døvstumme-Institut  /--------/ blev forskaanet for den aabne Kloak?

                        Ærbødigst

                        RMH

 


[1] JMC: RMHs diarienummer, skrevet af ham med grøn pen.

[2] JMC: Ordet understreget af RMH med grøn pen.

[3] JMC: Skjoldsgade hed denne gade forhen; i dag finder man den som ”Oluf Palmes Gade”.


SA: Jeg har lurt svært mye på hvor denne åpne kloakken, som RMH nevner i så mange brev egentlig gikk hen. I tidligere brev har vi kun fått vite at den gikk over Garnisons kirkegård og langsmed instituttets hage. Men jeg må innrømme at jeg hele tiden har trodd at kloakkgrøften må ha gått langs sydenden av instituttets hage og videre ut mot havet. Men i dette brevet skriver altså RMH om hvor kloakkgrøften mer detaljert lå hen. I kartet over har jeg forsøkt å tegne inn grøften med rød strek, basert på RMHs beskrivelse. Kartet er et av Kraks moderne bykart. Grøften startet altså i det som het Skjoldsgade og som i dag heter Olof Palmes gade. Den gaten starter ved 1-tallet på kartet. Videre gikk grøften over Garnisons kirkegård og så langs med instituttets hage opp til Kastelsvej. Jeg kan ikke forstå at det finnes noen annen mulighet for beliggenhet enn langs vestsiden av hagen, ellers ville grøften måtte gå midt mellom Døvstummeinstituttet og Blindeinstituttet på disses skolegård. Dersom grøften gikk hele veien syd for instituttene, ville det ikke kunne nå å gå langs Kastelsvej. Man legger forøvrig merke til at grøftan sannsynligvis gikk rett fordi den delen av hagen der forstanderen og hans familie hadde utgang til. Det må ha vært en sann plage dersom familien Malling-Hansen hver gang de var ute i sin private hage måtte utstå kloakklukten helt fra beboerne i Skjoldgade. Den siste delen av grøften har jeg tegnet inn ned mot havet, helt uten at RMH nevner noe om denne delen av grøften. Men det er kanskje en rimelig antagelse at grøften endte ut i sjøen?

Det originale brevet.