1890.03.02 fra RMH til Harald Holm.

Harald Holm, 1848-1903, politiker, cand. theol. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Vi finder her en kladde til et brev fra RMH til rigsdagsmand Harald Holm[1] – svar på et brev fra Holm til RMH dateret 1 marts 1890 (se dette) angående et annonceret foredrag i Københavns Folkehøjskole-forening. Min fornemmelse er, at Malling-Hansen virkelig meget gerne ville efterkomme denne opfordring til at fortælle om tegnsprog, men at han var meget presset – dels af arbejdet med slutdønningerne efter kommissionsarbejdet 1888-89 og den efterfølgende lov 1890, og dels af hans svigtende helbred. Ikke lang tid efter denne brevveksling tog han orlov for at sammen med sin hustru, Anna, hvile ud i landlige omgivelser, på Asminderød Kro ved Fredensborg. Jeg tror også, at Malling-Hansen sympatiserede med hele ideen bag Københavns Folkehøjskoleforening: at samle tidligere folkehøj-skole-elever og lade dem finde et samlingspunkt i København, hvor de kunne komme sammen og fortsætte deres dannelsesrejse under foredragsformer, hvor alle havde adgang, rige og fattige, mænd som kvinder.

 

-----

 

         2/3 90.

 

     Hr: Folkethingsmand Harald Holm!

 

         Mit Løfte om at holde et Foredrag skal jeg selvfølgelig efterkomme; men jeg bør tilføje, at jeg vilde være Dem meget taknemmelig, om det kunde udsættes 14 Dage, altsaa til den 22. d: M: - Jeg er Formand i Kommissions-Udvalget angaaende Aandssvage og vi ere for Tiden  naaede til den Del af vor Oversyn og Forhandlinger, der give allermest Arbejde.

 

     Særligt til vor Samlingsdag paa Fredag har jeg meget at gjøre. Dersom mit Foredrag i Højskoleforeningen udsættes til nævnte Dag, vilde jeg blive lettet for en Del af det betydeligere Arbejde, der skal udføres i denne Uge, og mit Foredrag vil utvivlsom blive bedre.

 

     Idet jeg beder om velvilligst Svar ...  ...  ..., eller imorgen, Mandag, er jeg

 

                   Deres ærb.

 

                            RMH.

 

NB: Foredraget kan benævnes: ”Om Tegnsprog, Modersmaal og Verdenssprog”[2].

 

 

 


[1] JMC: Angående biografiske data om Harald Holm: se vort dokument 1890.03.01 fra Harald Holm til RMH.

[2] JMC: Her aner jeg Malling-Hansens planer med foredraget: han vil vise og demonstrere, at de døvstummes tegnsprog er et verdensprog, som kan kommunikeres globalt; og i den sammenhæng vil han omtale volapyk som et verdensprog, på linje med tegnsproget, som også er enkelt og kan bruges globalt.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen. SA: En pussighet ved denne brevkladden, er at det er skrevet på brevpapir med stemplet inn "Rigsdagen", altså samme papir som Harald Holm skrev på. Har RMH kanskje kladdet sitt svar på baksiden av det originale brevet?