1884.05.05 til Engelke Malling-Hansen fra tre brevskrivere.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

JMC: Dette er en kopi af et originalbrev, sendt til Engelke og med bidrag fra tre personer: Anna Malling-Hansen, Johanne Malling-Hansen og en person, som jeg gætter på er søsteren Juliane eller Emma?  

SA: Den tredje brevskriveren er nok Emma, for hun underskriver med "Ems", som var Emmas kjælenavn blant døtrene. (Eller Emse)

JMC: Ifølge Folketællingen i København i 1885 boede på adressen Det kgl. Døvstummeinstitut, Kastelsvejen, Rasmus Malling-Hansen og hans hustru Anna; døtrene Juliane (18), Emma (15), Zarah (14), Johanne (11), Karen, (10) og Marie (9). Desuden boede tjenestepigen Rasmine Olivia Rasmussen der.

 

Engelke var i denne periode i England for at være huslærer hos Malling-Hansens svogers familie.

 

SA: Se også:

1884.07.07 fra Rasmus Malling-Hansen til Engelke Malling-Hansen.

1884.12.18 fra Rasmus Malling-Hannsen til Engelke Malling-Hansen.

1885.01.06 fra Anna Malling-Hansen til Engelke Malling-Hansen.


To portretter av Malling-Hansen andre hustru, Anna Malling-Hansen, f. Steenstrup, 1842-1897. Foto: Privat.
Bildene ser ut til å være tatt ved samme anledning. I hvert fall har Anna på seg samme klesdrakt. Foto: Privat.

 

- - - - -

 

                            Mandag Eftermiddag Klk.5½

 

                                 5.Maj
                                 1884

 

     Min kjære lille Engelke!

 

Du har vel sagtens nok lyst til at vide, hvorfor Sara Davidsen ikke kunde komme forleden Aften. Hun havde nemlig ikke faaet Brevet og var idag inde at besøge Moder og sige, at hun havde faaet at vide af Astrid, at hun var bedt herud; hun var forresten meget kjed derover. Idag viste Frøken Overgaard vor Klasse Lysedugen, som I har syet til hende, og Frøken Kølmer brød ud i Lovtaler over den og sagde, at man ikke kunde se, at der var rørt ved den, saa ren var den. Jeg længes allerede efter Dig. Lille Marie var meget henrykt over, at hun kom til at ligge i din Seng, hun var lige ved at drukne i den. Imorgen gaar Elverhøj for 200.Gang og vi haabe, at vi kan komme dér, hvilket forresten er et stort Spørgsmaal.

 

     Du kan tro, at Zarah og jeg nu maa til at tage fat med at lappe Linned; vi har foruden mig selv faaet Karen at sørge for. Jeg skulde sige Dig fra Fader og os andre at vi ere meget vrede over at Du kun har tiltænkt os 1 Kys til Deling, hvorimod Moder skal have 2, hvilket er meget uartigt af Dig. Vi har lige spist til Middag og jeg sidder og skriver, men jeg kan ikke finde paa noget mere at skrive. Jeg slutter nu med at sende Dig de venligste Hilsener

 

         Fra Din

 

JMC: Jeg kan ikke tyde underskriften og formoder at den består af nogle kælenavne.

SA: Jeg vet fra før at kjælenavnet til søsteren, Emma, var Emse, og det ser ut til at det står Ems - bolle - nus - kysa. Som Jørgen skriver, så er nok dette noen kjælenavn som pikene anvendte i sin interne kommunikasjon.

 

     Tak min egen Unge, for det kjære Brev idag, som kom temmelig uventet, da vi alle vare enige om, at vi ikke burde vente Brev før imorgen. Det er jo deiligt at Reisen gik saa godt, og at Du har faaet et saa nydeligt Værelse. Hils alle hjerteligt.

 

     Du faaer snart et længere Brev fra mig. Vær nu forsigtig og bliv ikke forkjølet.

 

                   1000000 Kys fra
                   din Moder Anna.

 

     Kjære Engelke

 

Mange Hilsner sendes dig fra
din lille Johanne.


Engelke Malling-Hansen g Wiberg, 1868-1949. Foto: Privat.
Emma Malling-Hansen, g. Mathiesen, 1869-1954. Foto: Privat.
Johanne Malling-Hansen, g. Agerskov, 1973-1946. Foto: Privat.
Det originale brevet.