1890.03.08 fra Rolsted til RMH.

Emil Vilhelm Rolsted, 1848-1928, forstander.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Dette håndskrevne originalbrev er fundet på Rigsarkivet. Det var et svar på Malling-Hansens brev dagen før til Rolsted (se dette). Emil Vilhelm Rolsted, 1848-1928, var – som også Malling-Hansen – discipel fra Jonstrup Statsseminarium. Han var lærer ved det kgl. Opfostringshus fra 1875 til 1883. fra 1883 til 1887 var han forstander for Københavns Kommunes Internat på Vesterfælledvej 108, og fra 1887 til 1915 forstander for ”Aandssvageanstalten gamle Bakkehus”. For yderligere information se vor artikel: ”Emil Vilhelm Rolsted om hjælp til Malling-Hansens forskning”. Mine biografiske data om Rolsted er fra hans egne erindringer og må derfor være korrekte. Jeg kan ikke forklare, hvorfor han så sent som i 1890 – syv år efter at have forladt det kgl Opfostringshus  – stadig tager ansvar for at sende vejeresultaterne til Malling-Hansen?

 

Opfostringshuset d. 8 Marts 1890.

 

Hr. Pastor Malling-Hansen!

 

Samtidig med at jeg, efter Hr. Pastorens Ønske og efter at have talt med Forstanderen derom, tillader mig at sende Dem vore Maal- og Vægt-Lister, maa jeg sende Dem min Tak for den mig tilsendte Kommissionsbetænkning[1], hvilken der har interesseret mig meget at sætte mig ind i.

 

Ved Benyttelsen af den tilsendte Bog erindrer Hr. Pastoren maaske, at vi have 4 Klasser, ved Hjælp af de smaa Rorssetal (JMC??) i det øverste Hjørne vil det ikke være vanskeligt at finde de samme Drenge gjennem alle 4 Klasse.

 

                        Ærbødigst

 

                        E.V. Rolsted.

 


[1] JMC: Det drejer sig om betænkningen præsenteret i januar 1890 med forslag og planer vedrørende undervisning af og omsorg for døvstumme og for mentalt handicappede – udarbejdet af en kommission, hvor Malling-Hansen var primus motor.


Det originale dokumentet, avfotografert av Jørgen Malling Christensen.