Nationaltidende 1888.02.23.

[1]Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Kommentarer ved Sverre Avnskog.

 

JMC: Artiklen dokumenterer, at Rasmus Malling-Hansen fik statslig støtte i finansåret 1888/89 for fortsatte vejninger og målinger af børn. Den administrative gang var, at han skrev en ansøgning til Kultusministeriet med en detaljeret beskrivelse af forskningens metoder og resultater og med et budget for fremtidsplanerne. Ministeriet granskede ansøgningen og udformede sine anbefalinger i en skrivelse til Finansministeriet, som i sin tur granskede kultusministeriets anbefaling og sendte den til et ministerielt udvalg for ytring.

 

En anden interessant aspekt af Nationaltidendes notits er, at vi her også får dokumentation for, at Malling-Hansen planlagde yderligere et bind i serien af ”Fragment”! Desværre nåede han aldrig så langt som til at skrive eller til at publicere Fragment IV, men det var åbenbart hans hensigt. Vor forskning skal nu gå videre med at søge Malling-Hansens originale ansøgning, som bør findes blandt Kultusministeriets dokumenter i Rigsarkivet, og det ville være meget interessant også at finde Kultusministeriets ytring til Finansministeriet.

SA: Vi bør vel i denne sammenhengen opplyse om at vi kjenner til opplysninger om et planlagt nytt bokverk fra Malling-Hansen fra hans svigersønns, Michael Agerskovs bok, "Nogle Psykiske Oplevelser". RMHs datter, Johanne Agerskov, var medium, og hevdet å ha mediumistisk kontakt med sin far. Da Den Antropoligiske Komite i 1911 ba om å få utelevert alle RMHs etterlatte papirer, kontaktet Fru Agerskov sin far, og han ba om at enkelte av hans etterlatte papirer ble destruert.

 

I følge Michael Agerskov ble en liten del av de fargede kladdebøkene med data fra målingene og veiningene, et utkast til en ny bok samt enkelte plansjer destruert etter RMHs ønske. De gjenværende fargede kladdebøkene, ca 200 skt, (i følge Jan William Rasmussen ved Døvehistorisk Selskab) ble utlevert til Den Antropologiske Komite. I følge Agerskov, var Malling-Hansens motivasjon for å få enkelte av hans arbeider destruert, at han ikke ønsket at noen skulle forske videre på det grunnlaget disse arbeidene pekte ut.

Alt tyder på at hele materialet ble levert tilbake fra Den Antropologiske komite, og da RMH Selskabet besøkte museet til Døvehistorisk Selskab i kjelleren til Døveskolen i Kastelsvej i 2008, så vi ved selvsyn et stort antall slik fargede kladdebøker. Jeg scannet selv et antall av dem.

 


[1] JMC: Denne notits publiceredes i et stort antal dagblade; jeg har fundet: Aarhuus Stiftstidende 23 feb, Morsø Folkeblad 23 feb, Holstebro Avis 23 feb, Dags-Telegraphen 23 feb, Kalundborg Avis 23 feb, Randers Dagblad og Folketidende 23 feb, Ribe Stifts-Tidende 24 feb, Middelfart Avis 24 feb, Isefjordsposten 24 feb, Lemvig Avis 24 feb, Lemvig Folkeblad 25 feb, og Holstebro Dagblad 25 februar 1888, og der er sikkert mange flere.


Den originale notisen.

Til Finantslovens 3die Behandling.
Af Enkeltheder fremhæves følgende af
Udvalget tiltraadte Forslag:

- - - - - - - (JMC: Tekst udeladt)

 

    Pastor Malling-Hansen indstilles
endnu for denne Gang af Kultusministeriet til
7000 Kr. til fortsat Offentliggjørelse af de af
ham indvundne daglige V e i n i n g s-  og
M a a l i n g s r e s u l t a t e r, til Udgivelse
af det af ham opsamlede Materiale samt til fort-
sættelse af de af ham anstillede Undersøgelser.
Forslaget er tiltraadt.


Alle resultatene fra målingene på instituttet ble notert ned i slike fargede kladdebøker. Copyright: Døvehistorisk Selskab.
Og slik kunne opptegnelsene se ut. Såvidt vi vet, ble alle disse kladdebøkene nitidig utfylt av lærerne ved instituttet. Copyright: Døvehistorisk Selskab.
Den aktuelle utgaven av avisen.