Morgenbladet 1893.05.20.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

 

Når vi møder begrebet ”skolehygiejne”, som det blev brugt i sidste halvdel af 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet, skal vi gøre os klart, at det dengang handlede om meget mere end det, vi idag forstår ved ’hygiejne’ – det var et vidtfavnende begreb, som indbefattede alt, der havde med skoleelevers sundhed og sygdom at gøre.

 

Det interessante og relevante med nedenstående korte referat af et foredrag om skolehygiejne er, at de to norske læger bag undersøgelsen, Dr. L. Faye[1] og overlæge Hald, brugte Rasmus Malling-Hansens fysiologiske forskning som deres udgangspunkt, og at deres resultater vedrørende pigernes forandringer i højde og drøjde stemte overens med de resultater, som Malling-Hansen fandt frem til.

 

Vi bør huske på, at da Rasmus Malling-Hansen i august 1884 fremlagde sine epokegørende resultater af vejning og måling af børns vægt på den internationale Lægekongres i København, appellerede han netop til videnskabsmænd og kolleger i alle lande at replikere denne type af undersøgelser for at prøve den videnskabelige validitet og fysiologiske relevans i andre lande og under andre omstændigheder. Den her refererede norske undersøgelse kan ses som et svar på Malling-Hansens opfordring.


Den originale artikkelen.

Skolebørns Hygiene.

 

     I P æ d a g o g i s k  S a m f u n d  redegjorde Mandag Aften Dhrr. Dr. L.Faye og Overlæge Hald for Resultaterne af de ved flere Skoler foretagne Undersøgelser af Børnene i Forbindelse med Maaling og Veining.

 

     Begge Foredragsholdere havde paa Plancher grafisk fremstillet Resultatet af sine Maalinger og Undersøgelser ved Hjælp af Kurver og Forholdsmaal. Dr. F a y e  ytrede i det væsentlige: De Undersøgelser, hvis Resultater blev fremlagt, havde fundet Sted i December 1891 samt i Mai og September 1892 baade i Christiania og i en Flertal af de andre norske Byer. Ved disse Undersøgelser kan man nok fastslaa, h v a d  der fejler Børnene, men A a r s ag e n  er ofte vanskelig at paapege; dog naar flere lider af samme Onde, kan dette indeholde et Fingerpeg og et Varsko.

 

Tal. havde undersøgt Pigerne og begyndte med deres Vext og Vegtforhold. Pigerne vexer fra Decbr til Mai mer end fra Mai til Septbr; stærkest vext skyder de i 7de og 8de Klasse. Disse Resultater staar i Overensstemmelse med en Række Undersøgelser af Skolebestyrer Malling Hansen i Danmark: Længdevexten om Vaaren, Vegtforøgelse om Høsten (Malling Hansen tilskriver dette Solens indvirkning -  ”Vextenergi”).

 

- - - - - -  (JMC: resten af referatet er ikke relevant for os og er derfor udeladt).

 


[1] JMC: Jeg har desværre ikke kunnet finde meget information om disse to læger; kun at L.Faye var født i 1855 og havde titel af militærlæge, på flere steder tituleret ’sanitetsoberst’. Overlæge Hald har jeg ikke fundet nogen information om, men jeg gætter på, at han var skolelæge.


Den aktuelle utgaven av avisen.