Aarhuus Stiftstidende 1895.11.05.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Godt 5 år efter Rasmus Malling-Hansens død minder denne artikel de danske avislæsere om hans videnskabelige indsatser, og derfor er den relevant.

 

Man kunne jo ønske, at artiklen gav flere detaljer og mere udførlig beskrivelse af artiklen i ’Journal de la santé’, og jeg håber at kunne finde og transkribere originalartiklen for at få mere substans og måske kaste lys over de aspekter som interesserede franske forskere.

 

Det er signifikativt, at denne artikel blev gentaget og publiceret i 25 danske dagblade i dagene 5-7 nov 1895.


Malling-Hansen innførte et nytt bespisningsreglement ved instituttet i 1877, og for å etterprøve om han kunne se resultater av omleggingen, begynte han å veie elevene ved instituttet daglig. Resultatene av disse veiningene var så interessante, at Malling-Hansen etter hvert iverksatte storstilte, meget systematiske, vitenskapelige undersøkelser som involverte mange ulike institusjoner, som rapporterte til Malling-Hansen. Foto fra 1880.
Den originale artikkelen.

En berømt Landsmand.

 

                            - - -

 

     I Oktoberhæftet af det ansete franske Tidsskrift ”Journal de la santé” findes en længere Artikel, der behandler den desværre alt for tidlig afdøde danske Videnskabsmand, Pastor Malling-Hansens Veininger og Maalinger.

 

     Der anstilles en Sammenligning mellem de ved disse Forsøg fremkomne Resultater og de regelmæssige Svingninger, fra Hvile til Virksomhed og omvendt, der saa ofte ere konstaterede i Naturen, f.Ex. i Dyrenes og Planternes Liv. Malling-Hansen har for de menneskelige Skabningers (Børns) Vedkommende ved sjældent grundige Forsøg paavist, at Udviklingen saavel med Hensyn til Vægt som til Væxt normalt foregaar paa ganske bestemte Tider og ellers ikke: Forøgelsen i Vægt finder Sted om Efteraaret og i Begyndelsen af Vinteren, Forøgelsen i Væxt derimod fra Begyndelsen af Sommeren; den ene Virksomhed udelukker altsaa den anden, og inden for hver af de to Virksomheder afløser en længere Virksomhedstilstand en Hviletilstand og omvendt.

 

     Saavel Opdragelsen som Lægevidenskaben vil kunne høste god Nytte af disse Erfaringer, thi det er f.Ex. klart, at Uregelmæssigheder i Væxtperioden, hvor alle Legemets Kræfter virke udad paa Legemets Udvidelse i Høide, Drøide osv., i og for sig indeholder større Farer ved Uregelmæssigheder under Vægttiltagelsen, da alle Kræfter koncentrere sig, virke udad for at skabe den forøgede Vægt.


Den aktuelle utgaven av avisen.