Thisted Amtsavis 1884.05.20.

Peter Ludvig Panum, 1820-1885. Foto: DKB.
Rasmus Malling-Hansen, 1835-1890. Foto: DKB.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Artiklen i Thisted Amtsavis dokumenterer, at Malling-Hansen allerede i maj 1884 havde anmeldt sit kommende foredrag ved Lægekongressen i København, som fandt sted mellem den 10 og 16 august 1884. Det var en stor og usædvanlig ære for en ikke-mediciner at få lov til at holde foredrag for verdens førende læger. Sandsynligvis var det den danske professor Peter Panum som havde foreslået Malling-Hansen dette – eller som havde muliggjort hans deltagelse. Malling-Hansen havde kendt Panum i en årrække og Panum havde rådgivet Mallling-Hansen i forbindelse med forsøgene angående en forbedret diet ved døvstummestumme-instituttet i København i 1877-78 og måske også senere. Og Panum havde, som sin tids største danske mediciner, en nøglerollen i planlægningen og gennemførelsen af den internationale lægekongres.

 

Det havde sikkert også stor betydning, at Malling-Hansen i 1883 havde fået bidrag både fra staten – 6000 kr – og fra Carlsbergfondet – 4000 kr – til forsøgene med vejninger og målinger af institutets elever. Forudsætningen for disse to bidragsformer var jo at højt anerkendte videnskabsmænd havde gransket Malling-Hansens ansøgninger og bedømt hans arbejdes relevans og kvalitet.

 

Endelig havde Malling-Hansen i juni 1883 publiceret den første del af sit værk, ”Fragment I” i Nordisk Tidsskrift for Fængselsvæsen og tillige som særtryk, og denne den første offentlige publikation af hans naturvidenskabelige forskning havde helt sikkert bidraget til at øge interessen og respekten for hans projekt.

 

Malling-Hansen holdt sit foredrag – på tysk – på kongressens sidste dag i de kombinerede sektioner for pædiatri og for hygiejne og folkesundhed (en udmærket og meningsfuld kombination med tanke på emnet for hans forskning). På vor side findes fuld dokumentation af hans foredrag og reaktionerne fra videnskabsmændene.


Den originale artikkelen.

     Til Lægekongressen i Kjøben-

havn i Sommer er der hidtil anmeldt
ca. 500 udenlandske Deltagere, men det
antages, at det samlede Antal af alle
Nationer vil blive ca. 1500 (den sidste
Lægekongres i London for 3 Aar siden
talte 2000). Ifølge ”Dagsav.” er der
bebudet 6 Foredrag i de almindelige
Møder (udenfor sektionsmøderne) af
følgende Berømtheder: Prof. Wirchow
fra Berlin, Prof. Pasteur fra Paris,
Sir William Bull fra London, Prof.
Tommasi Crudeli fra Rom, Dr. Ber-
neuil fra Paris og Prof. Panum fra
Kjøbenhavn.

- - - - - - (JMC: tekst udeladt)

     Følgende Danske have givet Tilsagn
om Foredrag:

- - - - - - - (JMC: tekst udeladt)

Hr. Malling Hansen.

- - - - - - -  (JMC: tekst udeladt).


Den aktuelle utgaven av avisen.