Nationaltidende 1887.07.30.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Nationaltidendes bilag ”undervisningstidende” bragte ofte lange og ambitiøse artikler. Et eksempel er nedenstående rapport fra en diskussion om ”Overanstrængelse i Skolerne” som fandt sted i det franske ’Académie de médicine’ (ingen dato angivet).

 

I diskussionen nævnes Malling-Hansens navn som en af flere forskningsautoriteter. Mange franske læger og medicinske forskere deltog i den internationale lægekongres i København i august, hvor de hørte Malling-Hansens foredrag om periodicitet i børns vækstudvikling. Det som ud fra vor synsvinkel er det mest relevante her, er at man altså i det Franske Akademis medcinske komité har en sagkyndig diskussion, og at man som en selvfølge nævner Malling-Hansens navn og forskning som en autoritet i den samtidige diskussion om hygiejne, skoler og elevernes helbred.

 

Rapporten fra mødet er meget lang, men jeg gengiver kun det lille afsnit hvor Malling-Hansen nævnes; taleren var Brouardel[1], en af de store navne indenfor Frankrigs offentlige sundhedspleje og hygiejne:


The French National Academy of Medicine was created by an Order enacted by Louis XVIII of France in 1820, “…to meet the government’s requirements on all matters regarding public health.”
Paul Camille Hippolyte Brouardel, 1837-1906, fransk læge, forsker og forkæmpe for offentlig sundhed og hygiejne.
Luigi Pagliani, 1847-1932, italiensk læge og hygiejniker som spillede en vigtig rolle for at forbedre det offentlige sundhedsvæsen og hygiejnen.
Henry Pickering Bowditch, 1840-1911, amerikansk læge og forsker. Professor i fysiologi ved Harvard 1876-1906.
Den originale artikkelen.

      ”Iøvrigt foregaar Væksten (JMC: hos børn) ikke

regelmæssig, som vi have fundet det stadfæstet hos
mange andre, Pagliani[2], Malling-Hansen, Bow-
ditch[3] o.s.v.  Jeg har i flere Aar omhyggelig
maalt Børn, med hvilke jeg førte Lægetilsyn,
og jeg har set, at Væksten foregaar i Spring.
Der er Vækstperioder, som følges af Stilstand,
og disse have undertiden en længere Varighed,
et halvt Aar, et helt Aar.” - - - - - -

 

      ”En Del Børn vokse altid i samme Aars-
tid, nogle udelukkende om Vinteren – det er
det hyppigste Tilfælde i Skolerne – andre ude-
lukkende om Sommeren. I en og samme Fa-
milie vokse nogle Søskende om Sommeren, andre
om Vinteren.

 

     De Tabeller, Pagliani har udarbejdet, vise,
at Vægten og Lungernes Størrelse er under-
kastet de samme Svingninger.”

 


[1] JMC: Paul Camille Hippolyte Brouardel, 1837-1906, fransk læge, forsker og forkæmpe for offentlig sundhed og hygiejne. Fra 1884 stod han i spidsen for ’le Comité consultatif d’hygiene publique’. Havde et nært og mangeårigt samarbejde med Pasteur.

[2] JMC: Luigi Pagliani, 1847-1932, italiensk læge og hygiejniker som spillede en vigtig rolle for at forbedre det offentlige sundhedsvæsen og hygiejnen i en tid, hvor landet var ramt af kolera- og tuberkulosepidemier.

[3] JMC: Henry Pickering Bowditch, 1840-1911, amerikansk læge og forsker. Professor i fysiologi ved Harvard 1876-1906. Interesserede sig meget for antropometri og påviste korrelationer mellem nutrition og økologiske faktorer på den ene side, og menneskets fysiologiske udvikling på den anden side.


Den aktuelle utgaven av avisen.