Smålandsposten 1885.05.05.

Research, transkribering och kommentarer av Jørgen Malling Christensen.

 

Smålandsposten ger i denna notis Malling-Hansen titel av ’professor’, och det må vara journalisten förlåtet! Det intressanta för vår del är, att Malling-Hansen här i en svensk dagstidning får epitetet: ”...en så erkänd vetenskapsman”. Generellt sett hedrades han inte så ofta på det sättet i danska tidningar – oftare i utlandet. Han var tveklöst en världsberömdhet inom medicinska och fysiologiska vetenskapliga kretsar på den här tidpunkten – alltsammans som en följd av hans sensationella presentation vid den internationella läkarekongressen i Köpenhamn i august 1884. Hans banbrytande longitudinella serier av mätningar av 130 elevers vikt och längd vände fullständigt upp och ner på den dåvarande förståelsen av, hur barn och unga växer under årets lopp. Han var den första som på övertygande sätt påviste existensen av mycket betydande säsongmässiga svängningar i barnens vikt och längdutveckling.

 

Vi får i denna lilla artikel dessutom en antydan om, att även Malling-Hansen var påverkad av - eller anhängare av - Professor Jägers ideer om användandet av ylle som klädsel för att främja god hälsa.


En av Gustav Jägers bokutgivelser i engelsk oversettelse. Illustrasjon fra internett.

    Märkliga experiment. Professor Malling-Hansen i Köpenhamn har en lång tid varit sysselsatt med en rad vetenskapliga, högst märkliga experiment, åt hvilka, derest ej hr M.-H. voro en så erkänd vetenskapsman, man säkert skulle misstroget skaka på hufvudet. De gå nemligen ut på att bevisa hurusom menniskokroppens vigt står i ett bestämdt förhållande till månens ny och nedan samt att temperaturens och väderlekens växlingar utöva ett sådant inflytande på den menskliga konstitutionen, att vår matsedel korrektast borde regleras efter barometern och termometern. Genom en kombination af de två nämnda fenomenen drages sedan en rad ytterligare slutsatser, vid hvilka vår beklädnad också spelar en rol, och herr Malling-Hansen är på detta område böjd för att närma sig professor Jägers[1] beklädnadsprincip.

 

     Det dröjer emellertid ej länge, innan allmänheten kommer att invigas i dessa forskningar, hvilkas resultat samtidigt kommer att underställas flera utländska vetenskapliga sällskapers bedömande och pröfning.

 


[1] JMC: Gustav Eberhard Jäger, 1832-1917, var en österrikisk medicinare och zoolog, som publicerade en lång rad titlar inom facklitteraturen och som särskilt intresserade sig för att finna fram till det sundaste och bekvämaste sätt för människors att klä sig. Han propagerade i årtier för konsekvent användande av ylle för män och kvinnors inre och yttre klädsel och medverkade till att starta fabriker, designa kläder och etablera specialaffärer i flera europeiska länder. Han hade stort internationellt inflytande i detta avseende fra mitten av 1880-talet och fram till första världskriget. Blant många andra kända som annammade hans ideer var t e x Oscar Wilde och George Bernard Shaw. Fortfarande finns i England en affärskedja vid namn ”Jaeger” som säljer sådana yllekläder. Jäger publicerade blant annat: ”Die Normalkleidung als Gesundheitsschutz” (1880).