Gustav Nylins foredrag om Malling-Hansens forskning 11 oktober 1930.

Karl Gustav Vilhelm Nylin, 1892-1961, svensk læge, kardiolog, som forskede i samme baner som Malling-Hansen og kom frem til lignende resultater.
Hans Peter Tulinius Ørum, 1877-1950, dansk pediatriker og en fremtrædende gestalt indenfor skolehygiejnen.
Carl Schiøtz, 1877-1938, skolelægechef i Oslo, med omfattende forskning og publiceringsvirksomhed angående skolebørns og idrætsmenneskers helbred.

Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner og publisering ved Sverre Avnskog.

 

Nedenstående tekst er en interessant øjenvidnesskildring fra Gustav Nylins foredrag på Det kgl. Døvstummeinstitut den 11 oktober 1930. Vi får hermed mere information, udover foredraget i sig selv, se: ’Lecture by Gustav Nylin in 1930’, i den mening at vi nu ser, at deltagerne kunne undersøge den vægt Malling-Hansen brugte til sine vejninger af eleverne, og man kan også notere, at datteren Engelke Wiberg var til stede, sammen med sin mand Fritz Wiberg. Engelke var på dette tidspunkt 61 år gammel, og det må have glædet hende meget at høre Nylins foredrag. Det er også interessant at få Søren Hansens kommentarer efter foredraget, men jeg ville have ønsket, at mødet også gav plads til svar fra Nylin og fra Carl Schiøtz på Hansens skeptiske kommentarer.

 

- - - - -

Ørums[1] referat af Nylins foredrag og diskussionen.

(JMC: En del af inledningen er her udeladt)

 

     Uden for den egentlige Døvstummegerning var hans Navn knyttet til Opfindelsen af Skrivekuglen (1870), hvoraf han kun høstede Skuffelse og Tab, medens Skrivemaskinen nu gaar sin Sejrsgang over Verden. For Skolehygiejnikere der der særlig Grund til at mindes hans Vejninger og Maalinger af Institutets Elever, der begyndte 1877 efter Indførelsen af et nyt Bespisningsregle-ment. Dette førte til nye og omfattende Studier, han indførte dagligen Massevejninger 3 Aar igennem paa den Vægt, som endnu findes bevaret, og han fandt ud af, at der er forskellige Perioder i Børns Højde- og Vægttiltagen. Han paaviste, at disse Perioder skyldes kosmiske Indvirkninger, og at Impulserne udgaar fra Solen, idet de kommer i eller med dens Varmestraaler.

 

     Sine Skrifter herom benævnede han ”Fragmenter”[2].

 

     Hans Biograf skriver: Hvor meget der end her kan være, som Fremtiden nærmere skal belyse, og hvor beskedent han end selv saa paa sine Resultater, vakte de Opsigt rundt om i Europa.

 

     Aaret 1929 bragte to nordiske Arbejder[3], der bekræftede hans Undersøgelser og beviste hans Teorier.

 

     Mødet i det kgl. Døvstummeinstitut den 11.Oktober var stærkt besøgt. I Lokalet var der ophængt et Portræt af Malling-Hansen, og efter Foredraget blev Malling-Hansens store Vægt fremvist for Deltagerne af Hr. Forstander Høgstrøm[4], der ydede sin Medvirkning til det vellykkede Møde. Dr. med. Gustav Nylin[5], Spånga, holdt et fortrinligt Foredrag med Lysbilleder med Titel som Overskriften.

 

Paa Grund af den fremrykkede Tid indskrænkede Diskussionen sig til et Indlæg af Hr. Dr. Søren Hansen[6], der bl.a. udtalte følgende: Han anerkendte det meget værdifulde, Dr. Nylins Foredrag indeholdt, men maatte dog gøre den Indvending, at man ikke havde faaet meget at vide om Aarsagen til det mærkelige Omslag i Højdevæksten, som Taleren havde omtalt. – Edter dr. Hansens Opfattelse er disse Svingninger ikke at forklare ved ydre Faktorer, men snarer ved visse konstitutionelle Anlæg, der yderligere skærpes af Lys, Luft og Fugtighed.

 

– Der foreligger i Virkeligheden en biologisk Lov, der kun manifesterer sig paa en ganske særlig Maade under Opvæksten. Vægtsvingningerne om Efteraaret skyldes ikke Lysforhold, men hovedsagelig Organismens Forberedelse til Vinteren. – Men hvor meget der end kan indvendes mod Enkeltheder i Malling-Hansens Undersøgelser, er hans Ry urokkeligt. Vi kommer ikke uden om den Grundsætning, han har slaaet fast: at Børnene tiltager i Højde om Foraaret, i Vægt om Efteraaret.

 

     I Mødet deltog Hr. Skolelægechef, Dr.med. C. Schiøtz[7], Oslo, samt Hr. Inspektør Wiberg[8] med Frue, f. Malling-Hansen, foruden talrige Medlemmer.

 


[1] JMC: Hans Peter Tulinius Ørum, 1877-1950, dansk pediatriker og en fremtrædende gestalt indenfor skolehygiejnen. Ørum var i en årrække formand for Foreningen til Skolehygiejnens Fremme, og fra november 1930 var han redaktør for foreningens Tidsskrift for Dansk Skolehygiejne. Han var også en af de medicinske forskere og praktikere som fortsatte forskningen i Rasmus Malling-Hansens spor.

[2] JMC: Henholdsvis Fragment I, Fragment II og Fragment III. A og B., som alle findes på vor side.

[3] JMC: Den ene af disse arbejder var Gustav Nylins doktorsafhandling, forsvaret  den 18 januar 1930, med titel: ”Periodical Variations in Growth, Standard Metabolism and Oxygen Capacity of the Blood in Children”; den anden var, formoder jeg, en af den norske skolelæge chef i Oslo, Carl Sciøtz’, mange publikationer, sandsynligvis: ”Om betydningen af periodisk højde- og vægtregistrerering hos skoleelever”, udgivet i 1930.

[4] JMC: Niels Peder Høgstrøm, 1875-1968, præst og forstander ved Det kgl. Døvstummeinstitut i København 1918-1933.

[5] JMC: Karl Gustav Vilhelm Nylin, 1892-1961, svensk læge, kardiolog, som forskede i samme baner som Malling-Hansen og kom frem til lignende resultater. Se vore artikler om Nylin og hans afhandling samt foredrag.

[6] JMC: Søren Hansen, 1857-1946, læge med antropologiske forskningsinteresser, politilæge i København 1895-1921. Oprettede i 1905 Danmarks Antropologiske Komité, hvis formand han var fra 1910. Komiteen blev nedlagt i 1938.
I 1911 henvendte Søren Hansen sig til to af Malling-Hansens døtre, Johanne Agerskov og Engelke Wiberg, for at få adgang til Malling-Hansens forskningsnotater. Også senere – i midten af 1920erne havde han kontakter med de to døtre om Malling-Hansens videnskabelige dokumenter og om Malling-Hansens eftermæle som naturvidenskabsmand.

[7] JMC: Carl Schiøtz, 1877-1938, skolelægechef i Oslo, med omfattende forskning og publiceringsvirksomhed angående skolebørns og idrætsmenneskers helbred. Regnes som den mest betydningsfulde skikkelse i Norge indenfor emnet skolehygiejne og offfentlig sundhed, men fokus på skoleelever og på idrætsverdenen. Professor i hygiejne og bakteriologi. Redaktør for ’Tidsskrift for Den norske lægeforening’ fra 1929 og redaktør for ’Sundhedsbladet’ fra 1927-1934 og for ’Liv og Sundhed’ fra 1934. Hans doktorsafhandling fra 1918 havde titel: ”En undersøkelse af 10 000 norske skolebarn, særlig med hensyn til vekstforhold”.  Der er al mulig anledning for vort selskab at fordybe studierne i Carl Schiøtz videnskabelige  og folkelige publiceringer, eftersom han forskede i Rasmus Malling-Hansens fodspor.

[8] JMC: Fritz Wiberg, 1867-1940, inspektør ved Det kgl. Blindeinstitut i København, gift med Engelke, født Malling-Hansen, 1869-1949.


Søren Hansen, 1857-1946, læge med antropologiske forskningsinteresser, politilæge i København 1895-1921. Oprettede i 1905 Danmarks Antropologiske Komité, hvis formand han var fra 1910.
Fritz Wiberg, 1867-1940, inspektør ved Det kgl. Blindeinstitut i København, og hans hustru Engelke, født Malling-Hansen, 1869-1949, lærer ved samme institutt. Foto: Privat.
Niels Peder Høgstrøm, 1875-1968 sammen med sin eldste datter, Grethe.
Og her ses han sammen med Ejler Forchhammer, 1890-1980, sønn av Johannes Forchhammer. Ejler Forchhammer avløste N P Høgstrøm som forstander i Kastelsvejen og ble senere forstander ved Fredericia. Foto: Døvehistorisk Selskab.
Den originale artikkelen.