Throndhjems Aftenblad 1886.10.12.

Malling-Hansens hovedverk, ”Perioder i Børns Væxt og i Solens Varme – Fragment III A" med en dedikasjon til hans andre hustru, Anna, f. Steenstrup.

Research og publicering af Sverre Avnskog.

Transskribering og kommetarer af Jørgen Malling Christensen.

 

- - - - -

 

En epokegjørende Opdagelse er i disse Dage bleven forelagt Offfentligheden.  Allerede for længere Tid siden har vi kortelig omtalt, at Forstanderen for vort kongelige Døvstummeinstitut, Pastor Malling-Hansen, i de sidste Aar har syslet med forskjellige Forsøg, som have haft til Formaal at godtgjøre, at der bestaar en Overensstemmelse mellem Planternes og det menneskelige Legemes Væxtforhold,og at det altsaa ikke er Ernæringen eller andre formodede Livsforhold, som er udelukkende bestemmende med Hensyn til Legemets Udvikling, idet denne staar i et bestemt Forhold til Temperaturens Svingninger og Aarstiderne, og saaledes i sidste Instans er undergiven Solens Indflydelse.

 

Disse Undersøgelser, der blandt andet ere blevne støttede ved Tusinder og atter Tusinder af Veininger af Børnene paa Døvstummeinstituttet og lige saa mange Maalinger af Trævæxten[1], ere nu naaede saa vidt, at Hr. Malling-Hansen har udgivet et stort Værk om Sagen, ledsaget af en Række tabellariske Fremstillinger. Allerede de foreløbige Undersøgelser vakte en meget stor Opsigt, da de i 1884 forelagdes Lægekongressen, og siden den Tid har forskjellige Videnskabsmænd i Ind- og Udland alle givet Sagen sin Tilslutning.

 

Populært at gjengive de videnskabelige, paa en Mængde mathematiske Beregninger baserede Undersøgelsers Gang lader sig selvfølgelig ikke gjøre, men som Arbejdets Hovedresultat kan fremhæves, at det gjennem disse Undersøgelser er konstateret, at Børns Vægtforøgelse aarlige gjennemløber tre bestemte Perioder, nemling en Maximumsperiode, som begynder i August og ender midt i December, en Mellemperiode, der gaar fra Midten af December til Udgangen af April, og endelig en Minimumsperiode fra Slutningnen af April til Slutningen af Juli.

 

Samtidig gjennemgaar ogsaa Børnenes Høidevæxt hvert Aar tre Hovedperioder, der dog ikke falder sammen med Vægtperioderne, men tvertimod fordele sig saaledes, at der under Vægtforøgelsens Maximumsperiode er en saa ringe Høidevæxt, at denne Periode maa kunne kaldes en Hviletid for Høideudviklingen. Værket foreligger endnu kun paa Dansk, men vil ventelig blive oversat paa alle de europæiske Hovedsprog[2].

 

 


[1] JMC:  Vi har ikke dokumentation for, at Malling-Hansen gennemførte så omfattende målinger af træernes vækst, som her gøres gældende, men vi ved dog, at han målte træernes vækst i Døvstummeinstituttets have igennem flere år. Det handlede om forskellige arter af træer, og han fandt samme periodiske vækstsvingninger i træernes stammer, grene, kviste og skud som han konstaterede vedrørende børnenes kropsvækst.  

[2] JMC: Malling-Hansens hovedværk: ”Perioder i Børns Væxt og i Solens Varme – Fragment III. A. og B.” blev publiceret i 1886 og siden oversat til tysk: ”Perioden im Gewicht der Kinder und in der Sommervärme, Fragmen III A. und III B”. Fragment III A betegnede tekstdelen, mens III B var en afdeling med 44 tabeller. Det er meget muligt, at Malling-Hansen havde planer om oversættelse til andre sprog – i første række engelsk og fransk – men os bekendt lykkedes dette ikke. Derimod kan vi konstatere, at den tyske oversættelse er blevet genoptrykt i nyere tid og kan købes på internettet.
På vor hjemmeside kan man downloade alle tre dele af Malling-Hansens værk: Fragment I, Fragment II og Fragment III. A og B.


Den originale artikkelen.
Den aktuelle utgaven av avisen.