Morgenbladet 1886.11.09.

[1]Research, transkribering og kommentarer af Jørgen Malling Christensen.

Illustrasjoner ved Sverre Avnskog.

 

Denne artikel er kort men velskrevet og udmærker sig ved at fremhæve nogle af de mest interessante af Malling-Hansens opdagelser og hypoteser. Se også referatet af Malling-Hansens foredrag i artiklen fra Berlingske Tidendes udgave den 3 november 1886.


Den originale artikkelen.

Overskrift: Korrespondance til ”Morgenbl.”, Kjøbenhavn, 7de November 1886.

 

Ved det Geografiske Selskabs seneste Møde[2] gjorde Pastor M a l l i n g – H a n s e n  Rede for de interessante Resultater, han havde opnaaet ved den tidligere omtalte V e i n i n g  o g  M a a l i n g  a f  B ø r n  med det Formaal at erfare, hvorledes det forholder sig med Børns Tiltagen i Vext og Vegt.

 

Ved disse Undersøgelser, der ere støttede af det offentlige[3], havde det vist sig mod Forventning, at Børn ikke tiltog i Vegt fra Dag til Dag. Han paaviste, at Vegtforøgelsen foregik fra Begyndelsen af Efteraaret til henad Vinteren; derefter tog Vegtforøgelsen af indtil henad Foraaret, hvorefter der indtraadte et Vegttab. Høideforøgelsen havde ikke saa store Variationer som Vegtforøgelsen. Ved Begyndelsen af Efteraaret var der ikke nogen betydelig Høideforøgelse, medens denne ved Begyndelsen af Vinteren voxede og senere tiltog betydelig.

 

Der var saaledes et Modsætningsforhold mellem Vegt- og Høideforøgelsen. Grunden til disse aarlige Vegt- og Høideperioder fandt Pastor Malling-Hansen i det Kredsløb, der var i Naturen: Løvfald, Fremblomstring, Fældning af Haar osv., hvortil der i Børnenes Liv viste sig noget Tilsvarende.

 

Tillige mente han, at Grunden ogsaa maatte søges i de atmosfæriske Forhold. Han havde fundet, at der var stor Overensstemmelse mellem Vegt og Varmesvingningerne; gik Vegten ned, gik Varmen ogsaa ned, og omvendt. Dette Punkt udviklede han udførligt, men han var dog kommen til det Resultat, at Solvarmen ikke var Aarsag til Vextsvingningerne. Der var en anden Kraft, som paavirkede disse Svingninger, men hvilken den var, var ukjendt; han idetmindste havde ikke opdaget det.

 


[1] JMC: Morgenbladet var (og er)et norsk dagblad, grundlagt 1819. Chefredaktør i perioden 1857-1894 var Christian Friele.

[2] JMC: Berlingske Tidende havde en lang artikel med refeferat af Malling-Hansens foredrag i avisens udgave den 3 november 1886, af hvilket det fremgik, at mødet i det Geografiske Selskab fandt sted den 2 november.

SA: Foredraget ble også forhåndsomtalt i Dagens Nyheder 1886.10.02.

[3] JMC: Fra Carlsbergfondet modtog Malling-Hansen 4000 kroner i 1882 og 4000 kroner i slutningen af 1885. Af hans ansøgning til Carlsbergfondet, dateret oktober 1885, framgår at han også havde fået en bevilling på 6000 kroner fra statskassen.


Chefredaktør for den norske avisen, Morgenbladet i perioden 1857-1894, var Christian Friele. Tegning av A. Bloch.
I følge Dagens Nyheder, skulle foredraget holdes i industrifoeringens bygning, som ble oppført til industriutstillingen i 1872, der Malling-Hansen selv deltok med sin skrivekugle og elevarbeider fra Døvstummeinstituttet. Illustrasjon fra Internett.